ANNONS:

 
 
 

Ordförandeord

Lönesatsning och långsiktighet
Lena Nitz, ordförande
 
Polistidningen nr 2/2019 kommer runt 12 april. Nummer 3 når brevlådorna 14 juni.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Norsk polis ett steg närmare beväpning – facket sa ja

Publicerad 2012-11-08

Aktuellt Det norska polisförbundet, Politiets Fellesforbund, säger ja till en generell beväpning av norsk polis. Det historiska beslutet fattades efter debatt och omröstning på förbundets landsmöte.

71 av de 124 delegaterna röstade för att förbundet ska arbeta för en generell beväpning av polisen. Man gick därmed emot förbundsstyrelsens inställning, som har varit att norsk polis även i fortsättningen ska vara obeväpnad. Men ordförande Arne Johannessen förklarade direkt efter avgörandet att han nu är beredd att arbeta för majoritetens beslut.

– Landsmötet har gjort ett historiskt ställningstagande. Den här debatten har existerat i Norge sedan 1920-talet, på så sätt kan man säga att det var på tiden.

Omröstningen ägde rum på torsdagsförmiddagen efter en lång och engagerad debatt som egentligen skulle ha avslutats redan på onsdagen. Men det var så många som ville ta till orda att debatten drog ut på tiden.

Beväpningsfrågan diskuterades även på förbundets landsmöte 2011. Då enades man om en lista med krav på förändringar i vapeninstruktionen, riktade till den norska rikspolisstyrelsen och justitiedepartementet. Resultatet har dock uteblivit, vilket många av debattörerna kritiserade. Därför beslutade landsmötet att man ska trycka på ännu hårdare i frågan.

Läs mer på Politiforum.