Utbildningsförslag på remiss

Publicerad 2012-11-29

Aktuellt RPS vill att polisstudenterna ska tillbaka till skolbänken efter avslutad aspirant.

Det är ett av förslagen på förändringar som nu är ute på remiss hos polisutbildarna i Växjö, Umeå och PHS. Det skriver Nordiska Polisforskningsnätverket i ett nyhetsbrev.

Den sex månader långa praktiken ska enligt förslaget inte längre avsluta utbildningen – i stället ska de blivande poliserna tillbaka till skolbänken i två månader innan de får ta examen. Syftet är att öka integrationen mellan teori och praktik.

Från Polisforskningsnätverket är man dock kritisk till att integrationen begränsas till två månader och menar att upplägget innebär att ”misshushålla med den möjlighet till reflektion de praktiska momenten möjliggör”.

– En ökad integration mellan teori och praktik är mycket bra i grunden. Men vi som utbildar poliserna tycker att det är alldeles för kort tid. Det vore bättre med en hel termin – då har studenterna en verklig möjlighet till fördjupning och kan reflektera över vad de har lärt sig, säger Rolf Granér som är lektor och forskningskoordinator vid polisutbildningen i Växjö.