ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

”Fackliga fördelar
med större regioner”

Publicerad 2012-12-14

Aktuellt Polisen i Kronoberg har ett allt tätare samarbete med kollegorna i Kalmar. Samtidigt försöker man göra sig redo för att ingå i en större region, berättar Tomas Stjernfeldt, ordförande för Polisförbundet Kronoberg.

Hur påverkar omorganisationsplanerna er?

Tomas Stjernfeldt

Ålder: 35 år.
Bor: Växjö.
Fackligt uppdrag: Ordförande i Polisförbundet Kronoberg på 75 procent. I övrigt ordningspolis i Växjö.

Förbundsområde Kronoberg
Antal medlemmar: 290
Antal förtroendevalda: Cirka 25.
Ordförande: Tomas Stjernfeldt.

– Mycket talar ju för att Kalmar/Kronoberg slås ihop med Skåne och Blekinge. Men så länge man inte har några beslut är det svårt att veta hur man ska göra.  Man vill ju inte behöva backa bandet och det bromsar delvis utvecklingen av vårt samarbete. Det känns som att det står och stampar just nu.

– Många förändringar kommer nog att märkas mest på ledningsnivå och där har vi och Kalmar redan börjat sålla bort funktioner. Vi har även börjat samordna exempelvis vapenhandläggning. Nästa steg kan bli trafikavdelningen.

Hur går det fackliga samarbetet med Kalmar?
– I och med att vi har en gemensam motpart, med samma länspolismästare, så blir det ganska täta kontakter. Vi hörs om inte dagligen, så varje vecka per telefon eller videokonferens. Vi har även fysiska möten i Växjö, eftersom det är här den strategiska ledningen sitter. Jag tycker att det fungerar ganska bra.
– Från fackligt håll finns det många fördelar med större regioner, det ger oss chansen att bli ännu starkare. Men det gäller att vi inte kommer för långt bort från medlemmarna.

Är det någon speciell lärdom ni har dragit av samarbetet?
– Ja, även om man först tycker att man jobbar likadant så visar det sig att det också är mycket som skiljer. Det tar längre tid än man tror att ändra arbetssätt.  Det går heller inte att centralisera allt på ett ställe, utan man behöver portionera ut verksamheten. I en framtida region är det därför inte vettigt att exempelvis lägga allt i Malmö.