ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polis fälldes för skott mot gym

Publicerad 2013-01-30

Aktuellt Polisen som sköt in i ett gym i samband med ett rån i Stockholm döms till dagsböter. Enligt tingsrätten har han utsatt tre civila kvinnor för fara.

Det var i mars som polisen ingrep i samband med ett rån på Birger Jarlsgatan i Stockholm. När en av rånarna siktade mot poliserna och avlossade ett skott sköt polisen tolv skott, varav tio gick in i ett gym där tre kvinnor befann sig. Ett agerande som tingsrätten nu underkänner.

Enligt rätten går det inte att säga exakt vad polismannen skulle ha gjort i stället. I ett pressmeddelande påpekar man att ett alternativ hade varit att avvakta bakom parkerade bilar.

Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundets förbundsområde Stockholm, är kritisk till domen.

– Den är minst sagt förvånande. Står sig domen måste polisen börja arbeta på ett helt nytt sätt, då kan vi inte ingripa som nu. Den aktuella polisen är lika chockad som alla andra.

Eklund är speciellt kritisk till att rätten inte bedömt händelsen som nödvärn.

– Polisen besköts ju om än med lösa skott. Nu får vi invänta hovrättens bedömning, säger han.

Polisen dömdes att betala 80 dagsböter om 325 kronor, sammanlagt 26 000 kronor. I ett pressmeddelande skriver Polisförbundet att man förutsätter att domen kommer att överklagas.

– Domen ger otydliga signaler om hur rättsväsendet bedömer en nödvärnssituation. Den skapar också osäkerhet hos våra medlemmar om hur poliser ska förhålla sig och agera i liknande situationer i framtiden, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.