ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Nytt arbetssätt har
satt spår i DO:s statistik

Publicerad 2013-02-22

Aktuellt Antalet anmälningar till diskrimineringsombudsmannen minskade förra året, skriver SvD i dag. Hur det kommer sig säger myndighetens chef att hon inte kan förklara.

KRAFTIG MINSKNING

Under 2012 kom 1559 anmälningar om diskriminering in till DO.

Det är nästan 400 fall färre än vad som togs emot året före och en minskning med över 1000 fall jämfört med 2010.

DO genomförde 15 stämningar och hade två domar och 25 förlikningar förra året.

Tolv ärenden var vid årsskiftet pågående processer i domstol.

Källa: SvD 22 februari 2013.

– Det går bara att spekulera kring varför de minskar. Vad vi däremot med säkerhet vet är att antalet anmälningar säger absolut ingenting om hur det ser ut med diskriminering i samhället i stort. Inte heller om var diskrimineringen är som störst. Vi vet utifrån olika rapporter att de anmälningar vi får in bara är toppen på ett isberg, säger diskriminerings-ombudsmannen Agneta Broberg till SvD.

Om man nu i alla fall vill spekulera så skrev Polistidningen 2011 om nya regler, som infördes i maj det året, och som gör att DO i större utsträckning än tidigare hänvisar anmälare att vända sig direkt till facket. (Går att läsa här.)

Ett snabbt samtal till DO:s presstjänst bekräftar teorin. De nya reglerna har spelat in, men det är inte hela förklaringen, blir svaret. Konstateras kan i alla fall att DO har ändrat arbetssätt för att minska antalet ärenden – och att antal ärenden har minskat.

Lina Gidlund, pressansvarig på den ideella paraplyorganisationen Sveriges antidiskrimineringsbyråer, håller det som mycket troligt att diskrimineringen i samhället ökar.

– Det grundar jag på att det uttrycks mer fientliga åsikter än tidigare mot personer som inte passar in i samhällsnormen. Jag tror att anledningen till att DO får in färre anmälningar beror på en osäkrare arbetsmarknad, där fler drar sig för att anmäla, och på grund av att det inte drivs tillräckligt många fall framgångsrikt i domstol, och den negativa publicitet som DO fått i medierna, säger hon till SvD.

Tidningen Dagens Arbete har nyligen granskat den vanligaste kategorin av anmälningar till DO – de om diskriminering på grund av etnisk tillhörighet.

De fann att bara två arbetsgivare fällts i Arbetsdomstolen sedan lagen mot etnisk diskriminering i arbetslivet infördes 1994.

– Vi hade gärna sett att det var fler eftersom domar är vägledande. Det är tråkigt om det verkar som att det inte går att vinna, säger Annika Höög, utredare på DO, till Dagens Arbete.