ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Illustration: Emma Hanquist

Minska stressen
här och nu

Publicerad 2013-02-05

Må bra När stresspåslaget blir stort kan det kan vara svårt att agera klokt. Med medveten närvaro blir det lättare att behålla den mentala balansen.
Ju mer du lyssnar inåt, desto lättare kan du ta ansvar för dina reaktioner – också i situationer då adrenalinet pumpar.

OM MINDFULNESS:

Mindfulnessträning går ut på att lära sig att uppmärksamma nuet, utan att värdera det. Metoden vinner allt mer vetenskapligt stöd och kan bland annat användas vid kronisk smärta, depression, utmattning, stress och ångest.

Axlarna lyfts, nacken spänns och andningen blir ytligare. Kroppen är redo för flykt eller kamp, pulsen stiger – och vi får tunnelseende.

– När vi blir stressade eller upprörda försämras vår analytiska förmåga och det blir svårt att agera balanserat, säger Igor Ardoris, mental tränare som utvecklat programmet ”Mindfulness för svåra situationer”.
Han arbetar med bland annat idrottsmän och ambulansförare. Men också yrkesgrupper som poliser kan ha nytta av metoden, menar Ardoris.

Träningen går ut på att möta varje situation med stor närvaro och öka medvetenheten om spänningsnivån i kroppen. När spänningen snarare känns naturlig med tanke på situationen, istället för obehaglig eller hotfull, blir det lättare att slappna av.
–  Jag brukar prata om avspänd effektivitet. Det vill säga att nå maximal effekt med minimal ansträngning, säger Igor Ardoris.

För att behålla balansen gäller det att ställa sig mentalt vid sidan av och iaktta de tankar och känslor på katastrof, flykt eller försvar som kommer upp i en stressad situation, utan att streta emot.
– Framgångsrika idrottsmän kämpar inte emot sin nervositet. De släpper taget om tankar på nervositet, eller hur svår uppgiften är och fokuserar på prestationen istället, säger Igor Ardoris.

Och det behöver inte vara särskilt komplicerat, enkel mindfulnessträning räcker långt, menar han. I grunden handlar det om att öka sin självkännedom för att bättre förstå hur kroppens reaktioner påverkar koncentrations- och beslutsförmågan.

Mindfulnessträning övar upp förmågan att snabbt förankra sig i kroppen, ta kontakt med andningen och därmed hålla låg fysisk spänning. På köpet tränas också koncentrationsförmågan.
– Det är meditation på ett konkret sätt.  Ju mer du uppmärksammar vad som händer i din kropp, desto lättare kan du ta ansvar för dina handlingar, säger Igor Ardoris.

Annette Ulvenholm Wallqvist

Så tränar du medveten närvaro:

Enkel meditationsövning: Sätt dig rakt i ryggen på en stol. Blunda och försök att observera din andning så noggrant som möjligt. Lägg uppmärksamheten där du känner andningen tydligast. Börja med fem minuter om dagen, och öka på vartefter till cirka 15-20 minuter per dag.

I vardagen: Blunda. Koncentrera dig för en stund på de ljud som finns omkring dig. Leta efter fler och fler ljud, lyssna på dem intensivt, hör hur de förändras. Öppna ögonen och fokusera istället en stund på ett föremål framför dig. Tappar du koncentrationen är det bara att låta uppmärksamheten gå tillbaka till föremålet igen.