ANNONS:

 
Polistidningen nummer 5, delas ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Avtal om arbetstider i hamn

Publicerad 2013-05-08

Aktuellt 37 minuter kortare arbetstid för treskiftare. Det är en del av överenskommelsen mellan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen, som blev klar 7  maj.
Det känns som ett genombrott, säger förbundsstyrelseledamoten Christer Palmkvist.

Strax före midnatt tackade Polisförbundet ja till en överenskommelse, efter en längre tids intensiva förhandlingar.

Till det man nu kommit överens om hör alltså en arbetstidsförkortning för treskiftsarbetande poliser. Detta i form av utökad tidskompensation för tiden mellan 03.00 och 06.00. På ett sexveckorsschema med sju dagar, sju kvällar, sju nätter, en utbildningsdag och ett förstärkningspass innebär det en arbetstidsförkortning på cirka 37 minuter per vecka.

Dessutom enades man om att antalet arbetspass för dessa treskiftare bör ha som riktmärke att i snitt vara 23 till antalet. Fortfarande slipas det på de exakta formuleringarna kring bland annat detta.

Prislappen då? Den är tvådelad. Dels slopar man ungefär hälften av pensionsinbetalningarna för kommande nya poliser, under två år räknat från aspirantens början. Dels tar man bort kompensationen till dagtidsarbetande för de gånger som nationaldagen infaller på ett veckoslut. (Något som inträffar cirka två gånger på sju år.)

Polisförbundets Christer Palmkvist beskriver överenskommelsen som ett genombrott i den laddade arbetstidsfrågan.
-Det här är ett steg i rätt riktning, säger han till Polistidningen.

Att man nu tecknar ett avtal om den här arbetstidsförkortningen innebär inte på något sätt att arbetstidsfrågorna är av bordet, betonar han. Diskussionerna fortsätter om de punkter man hittills inte lyckats enas om.