ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Dansk polisforskare
belades med munkavle

Publicerad 2013-05-13

Aktuellt Polisledningen i Danmark stoppade en forskningsrapport om polisens förhörsmetoder. Forskaren förbjöds också att uttala sig i medierna om sina resultat. Det rapporterar tidningen Dansk Politi och Radio24syv.

Det handlar om psykologen och forskaren Kristina Kepinska Jakobsen som har studerat den danska polisens förhörsmetoder. Resultaten, som enligt Dansk Politi är i linje med internationell forskning på området, presenterades i en rapport 2010. Men de viktigaste slutsatserna i rapporten, som producerades på polishögskolans forskningsenhet (Politiets Videnscenter), nådde aldrig ut till vare sig polisen eller allmänheten. I stället ville ledningen att de skulle spridas via ett internt nyhetsbrev – vilket aldrig blev av.

Det var också meningen att Kristina Kempinska Jakobsen skulle intervjuas om forskningen i Dansk Politi – men cheferna förbjöd henne att medverka.
– Mina chefer sa att Dansk Politi är en mycket kritisk tidskrift, och de var nervösa för hur mina resultat kunde uppfattas. Så jag fick veta att jag inte fick medverka i intervjuerna. Det blev aldrig något av, säger Kristina Kempinska Jakobsen till Radio24syv.
– Jag uppfattade det helt klart som en munkavle, fortsätter hon.

Polisledningen tillbakavisar att man förbjudit forskaren att medverka i intervjuer. Man hänvisar till att det handlar om strategiska överväganden – och att det statistiska underlaget i rapporten var för snävt.

I dag arbetar Kristina Kempinska Jakobsen som forskare vid Polishögskolan i Oslo.

Läs de danska artiklarna här: Dansk Politi och Radio24syv.