Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Dansk polisforskare
belades med munkavle

Publicerad 2013-05-13

Aktuellt Polisledningen i Danmark stoppade en forskningsrapport om polisens förhörsmetoder. Forskaren förbjöds också att uttala sig i medierna om sina resultat. Det rapporterar tidningen Dansk Politi och Radio24syv.

Det handlar om psykologen och forskaren Kristina Kepinska Jakobsen som har studerat den danska polisens förhörsmetoder. Resultaten, som enligt Dansk Politi är i linje med internationell forskning på området, presenterades i en rapport 2010. Men de viktigaste slutsatserna i rapporten, som producerades på polishögskolans forskningsenhet (Politiets Videnscenter), nådde aldrig ut till vare sig polisen eller allmänheten. I stället ville ledningen att de skulle spridas via ett internt nyhetsbrev – vilket aldrig blev av.

Det var också meningen att Kristina Kempinska Jakobsen skulle intervjuas om forskningen i Dansk Politi – men cheferna förbjöd henne att medverka.
– Mina chefer sa att Dansk Politi är en mycket kritisk tidskrift, och de var nervösa för hur mina resultat kunde uppfattas. Så jag fick veta att jag inte fick medverka i intervjuerna. Det blev aldrig något av, säger Kristina Kempinska Jakobsen till Radio24syv.
– Jag uppfattade det helt klart som en munkavle, fortsätter hon.

Polisledningen tillbakavisar att man förbjudit forskaren att medverka i intervjuer. Man hänvisar till att det handlar om strategiska överväganden – och att det statistiska underlaget i rapporten var för snävt.

I dag arbetar Kristina Kempinska Jakobsen som forskare vid Polishögskolan i Oslo.

Läs de danska artiklarna här: Dansk Politi och Radio24syv.