ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Dödsskjutning väcker frågan om elpistol på nytt

Publicerad 2013-05-15

Aktuellt Efter dödsskjutningen i Husby i norra Stockholm har frågan om svensk polis bör ha elpistol väckts igen. Polisförbudet anser att elpistol skulle vara ett bra komplement till dagens utrustning medan RPS säger nej.

Frågan om polisen ska få använda elpistol utreddes senast av Rikspolisstyrelsen 2007 och då blev svaret ett nej. Dessförinnan hade även det etiska rådet avfärdat idén om att svensk polis skulle utrustas med elpistol. Sedan dess har egentligen ingenting hänt. Och det finns inte någon anledning att ompröva beslutet, menar Martin Lundin som är poliskommissarie på Polisavdelningen på RPS.

– Nej, i nuläget ser vi inte något skäl till det. Men vi följer frågan, bland annat genom polismyndigheternas inrapportering om användningen av exempelvis skjutvapen och pepparsprej. Och den visar att man sannolikt inte skulle minska antalet dödsskjutningar, även om polisen hade tillgång till elpistol, säger han till Polistidningen.

När svensk polis skjuter i ihjäl någon, vilket inträffar ungefär en gång per år, så är det nästan uteslutande i nödvärn. Det är situationer då elpistolen inte skulle vara ett alternativ, eftersom det då krävs ett skarpt vapen. Martin Lundin hänvisar också till en studie från USA, där man studerat antalet dödsskjutningar före och efter införandet av elpistol i ett antal delstater.

– Elpistolen har inte haft någon inverkan på dödsskjutningarna, men däremot har man sett andra positiva effekter. Det blir inte färre skjutningar, men det blir färre situationer med annat fysiskt våld. Det är samma effekt som vi har haft med pepparsprejen.

I de övriga nordiska länderna är det endast polisen i Finland som har elpistol, där den infördes 2005 efter en försöksperiod. I övriga Europa är det bland annat Storbritannien och Frankrike som använder den, och i USA finns den i vissa delstater.

Polisförbundet anser att elpistolen skulle vara ett bra komplement till den utrustning som svensk polis har i dag, som ytterligare ett alternativ mellan pepparsprej och pistol.

– Vår ambition är ju att alltid försöka lösa en svår situation på ett sätt som skadar så lite som möjligt. Det är en arbetsmiljöfråga, poliser möts av hot och våld relativt ofta, och i vissa fall skulle elpistolen vara ett riktigt bra komplement till vår utrustning, säger ordförande Lena Nitz i en intervju i TV4.