ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

”Vad gör vi om det händer igen?”

Publicerad 2013-05-20

Aktuellt Sju utbrända bilar i ett garage, arton polisanmälningar och fyra skadade poliser är några av följderna efter upploppet i Stockholmsförorten Husby.

oroligt i husby

Den 13 maj sköt polisen ihjäl en 69-årig man efter att han hotat poliser med en macheteliknande kniv.

Två dagar senare arrangerade organisationen Megafonen en demonstration mot polisvåld. Där framfördes bland annat krav på en oberoende utredning av skjutningen.

Söndagen den 19 maj utbröt upplopp i Husby med bland annat stenkastning, krossade fönster och bilbränder.

– Vi förstår att folk reagerar på det sättet, skriver Megafonen i ett pressmeddelande.

– Tidigare har oron i Södra Järva, där Husby ligger, eskalerat i samband med skollov till exempel. Det som är nytt den här gången är att de skyller på oss. Enligt dem är det vårt fel att de förstör för sina grannar och attackerar polisen, säger Diana Sundin som är ordförande för Polisförbundets avdelning vid Västerortspolisen.

Det var vid 22-tiden som polisen larmades till en adress i området, där de möttes av stenkastande ungdomar. Totalt deltog ett 40-tal poliser från flera delar av Stockholmspolisen i insatsen som pågick nästan hela natten.

– De poliser som skulle ha slutat vid 22 kunde inte lämna jobbet, utan vissa var tvungna att fortsätta till klockan fyra i morse. Då hade de jobbat sedan klockan 12 på dagen, säger Diana Sundin.

De poliser som skadades har enligt Diana Sundin fått lindriga fysiska skador efter stenkastningen och har inte behövt söka vård.  De närmaste dagarna kommer man att genomföra debriefingsamtal och inför kvällens arbetspass kommer det att hållas längre genomgångar än annars.

– Många ställer sig frågan vad vi gör om det händer igen, och vi vill att alla ska vara så väl förberedda som möjligt. Det kommer att vara fler poliser som jobbar i kväll, säger Diana Sundin.