ANNONS:

 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
Polistidningen nummer 5 delades ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 
 
 
 

Arkiv

3 frågor till Greg O’Connor

Publicerad 2013-06-17

Aktuellt … ordförande för Nya Zeelands polisfack, på besök i Norden under några dagar i maj för att bland annat diskutera polisens beväpning.

Hur är poliserna beväpnade på Nya Zeeland?
Vi brukade vara obeväpnade, men efter 2009, när nio poliser sköts och tre dog, ändrades det. Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka bär vi elpistoler och har tillgång till skjutvapen i bilarna.

Hur är det med skjutvapen i samhället i övrigt?
– Det finns en utbredd jägarkultur på Nya Zeeland, så många har tillgång till vapen. Tidigare var det mest psykiskt sjuka inblandade när poliser blev beskjutna, men det har förändrats, även om de kriminella i första hand har sina vapen för att skydda sig mot varandra.

Vilken linje driver ni i facket i beväpningsfrågan?
– En klar majoritet av våra medlemmar vill införa generell beväpning, även om den andelen sjunkit något sedan vi fick elpistoler och skjutvapen i bilarna. Vi tror att det är oundvikligt att vi förr eller senare inför generell beväpning, men avvaktar och se hur den nya modellen fungerar.

Fotnot: Greg O’Connor är även ordförande för In­ternational Council of Police Representa­tive, världspolisfacket.