ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Ibland blir priset för högt

Publicerad 2013-06-28

Redaktörens rader Vissa ämnen är svårare att närma sig än andra. Självmord är ett sådant. Orden räcker liksom inte till när man vill skriva respektfullt, känsligt och sakligt om att en människa mått så dåligt att han eller hon valt att ta sitt liv.

”Oavsett hur det ser ut med statistiken så är varje människa som väljer att ta sitt liv en för mycket.”

Det har nu hunnit gå ett par år sedan ett självmord av en polis för första gången blev klassat som arbetsskada. Först nu har jag kunnat skriva en artikel om det, som du kan läsa på sidan 10.

Att priset för att jobba som polis ibland blir alldeles för högt är jag övertygad om att de flesta som själva är poliser, eller känner någon i yrket, har exempel på.

Utifrån det jag har mött under mina snart nio år på Polistidningen, vill jag påstå att det är vanligare att poliser begår självmord än vad det är i många andra yrken. Jag kan ha fel, eftersom det inte finns svensk forskning på yrke kopplat till självmord, så går det inte att bevisa.

Oavsett hur det ser ut med statistiken så är varje människa som väljer att ta sitt liv en för mycket. Ändå pratar vi så lite om det. Och pratar man inte om ett problem så är det svårt att göra något för att förebygga eller hjälpa.

Kanske kan vi hinna prata lite mer nu under sommaren. Om inte på semestern, så i alla fall några ord i radiobilen eller på fikapausen.

Var rädda om varandra i sommar.