ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Förslag om att låta ordningsvakter ta över mer polisarbete

Publicerad 2013-08-08

Aktuellt – Jag har i väldigt många år försökt få myndigheter att se på ordningsvakter på ett annat sätt. Det går framåt men det går långsamt och då tycker jag att i samband med omorganisationen kan vi ta ett rejält tag i stället för att det ska gå myrsteg framåt.

Det säger Ann-Christin M Nordström som är gruppchef för Stockholmspolisens ordningsvaktsektion till Dagens Nyheter.

Hon har i ett brev vänt sig direkt till justitieminister Beatrice Ask (M) med ett förslag om att Sveriges 10 000 ordningsvakter ska stå för ordningen på allmän plats ”så polisen kan göra annat” skriver DN idag.

Ann-Christin M Nordström anser att ordningsvakter i många fall är bättre lämpade att sköta den allmänna ordningen än poliser.

”Deras begränsade maktbefogenheter och i huvudsak nedtonade klädsel verkar mindre provocerande. Kort sagt, har de lättare att komma till tals”, skriver hon i sitt brev till ministern.

Exakt hur hennes förslag ser ut vill hon enligt DN inte berätta innan hon presenterat det för justitieministern.

Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus uppger att ordningsvakternas roll inte är en fråga som polisorganisationskommittén arbetar med.

– Men alla förslag som handlar om att renodla polisens arbete kan så klart vara intressanta, säger han till Dagens Nyheter.

Polisförbundet tycker fortfarande att det bara är poliser som ska utföra polisiärt arbete och ha polisiära befogenheter.

– Vi menar att riksdag och regering ska vara mycket restriktiva med att dela ut polisiära befogenheter till andra aktörer. I övrigt kan vi inte kommentera förslaget eftersom vi inte sett det i sin helhet, säger Lars Bergman, Polisförbundets förste vice ordförande.

 

Eva Schoultz

Ossian Grahn