ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polis riktade vapen mot civilklädd kollega

Publicerad 2013-08-08

Aktuellt Vid ett ingripande i Solna i juli uppstod en situation då en civilklädd polis med draget vapen misstogs för att vara gärningsman.

Det hela inträffade i en oupplyst och lummig del av Solna i slutet av juli. En okänd gärningsman hade då skjutit i ett trapphus och ute på gatan, skriver en av poliserna som var med i en anmälan.

”Under insatsen besköts polispersonal cirka 25 meter från oss.
Vi tog oss till husets baksida för ha uppsikt om gärningsmannen fanns där eller skulle fly åt det hållet. När vi drar oss tillbaka sker en kort missuppfattning mellan oss och uniformerad personal. X stämde in med signalementet på gärningsmannen till viss del och har sitt vapen draget. Han beordras av polis att släppa vapnet och under några sekunder förelåg risk för allvarlig skada då det inte framgick att han är polis. Både han jag identifierade oss verbalt som poliser. Jag bar identifieringskeps (gul med text polis) och intygade att han var polis. Händelsen tog bara några sekunder.”

Det var mörkt, situationen var pressad och de uniformerade och de civilklädda poliserna kände inte varandra. Men huvudorsaken till missförståndet var den civila klädseln, konstaterar anmälaren.
Enligt honom känner inte alla till identifieringskepsen som togs fram för ett par år sedan. Dessutom upplevs kepsens utformning och kvalitet lämna mycket övrigt att önska. Därför föreslår han bland annat att en bättre keps tas fram.

Polisförbundet var positivt till införandet av en identifieringskeps, berättar Anders Carlsson, som är huvudskyddsombud i Västra Götaland.
–  Jag har förstått att den inte är så omtyckt. Men i avvaktan på att vi får fram något bättre är förbundets ståndpunkt att den keps vi har ska användas. Detta för att man inte ska riskera att det blir skottlossning poliser emellan, säger han till Polistidningen.