ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

”Jag börjar ledsna på att inte känna mig uppskattad”

Publicerad 2013-08-14

Aktuellt Örebropolisen Tobias Virolainen har en jur kand och har dessutom pluggat kriminologi och psykologi. Hur har då hans akademiska bakgrund tagits till vara inom polisen?
–  Inte på något sätt, säger han till Polistidningen.

Tobias Virolainen höll på att avsluta sin juristutbildning när han fick beskedet att han kommit in på polisutbildningen. Han tackade då nej till ett jobb på ett advokatkontor och flyttade till Växjö.

Då, 2007, hade Tobias Virolainen även ett års studier i psykologi i bagaget. Det gjorde att han under andra året på polisutbildningen fick leva på sparade pengar, eftersom han nekades dispens att ta mer studielån.

Hur har Polisen tagit tillvara på din utbildningsbakgrund?
–  Inte på något sätt. Min subjektiva bild är att man aktivt sökte folk med akademisk bakgrund till polisutbildningen. Men när man väl kom ut och började jobba så var man bara en soldat i ledet. Det gäller nästan alla mina kollegor i Örebro med dubbel kompetens.

Tobias Virolainen arbetar som utryckningspolis i Örebro. Han har övervägt att söka en civil utredartjänst. Detta mest som ett test, för att se hur stor löneökning han skulle kunna förhandla fram.
– Jag skulle vilja få fram det orimliga i systemet. I Örebro går exempelvis nyanställda civila in på LKC med högre lön än poliser, utan att ha någon speciell utbildning i botten.

Om Tobias Virolainen civilanställdes inom polisen så skulle han med dagens system förlora sina polisiära befogenheter. Samtidigt planerar RPS nu att snabbutbilda civila specialister, för att göra dem till poliser.*

Klart motsägelsefullt, anser Tobias Virolainen.
– Jag ångrar inte att jag hoppade på polisyrket, jag har verkligen trivts. Men nu börjar jag ledsna på att inte känna mig uppskattad, säger han.

 

*Mer om detta i artikeln ”Polisutbildning för specialister sjösätts redan i januari?” från den 24 juni.