ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Polisforskare prisas för besvärande frispråkighet

Publicerad 2013-09-25

Aktuellt Forskaren Stefan Holgersson får Civilkuragepriset för sina vetenskapliga rön om polisarbetet. Den nyinrättade utmärkelsen delas ut nästa vecka av tre chefsföreningar i Polisförbundet.

Tanken med priset – som delas ut av chefsföreningarna i Skåne, Stockholms län och Västra Götaland – är att uppmuntra frispråkighet inom Polisen. Idén föddes vid en chefskonferens förra våren där takhöjden i organisationen diskuterades.

civilkuragepriset

Priset delas ut på chefskonferensen i Uddevalla 1-2 oktober. Då ska också former och kriterier för kommande Civilkuragepris sättas upp.

– Det var väldigt aktuellt att prata om det då. Vi chefer känner oss lite utpekade som ansvariga, naturligtvis. Det här är ett försök att förbättra vårt anseende och visa att vi inte har ont uppsåt, säger Gunnar Thun från chefsföreningen i Stockholm län.

Civilkuragepriset består av ett resestipendium på 10 000 kronor finansierat av de tre chefsföreningarna. I år går det alltså till polisen och forskaren Stefan Holgersson. I motiveringen står det bland annat: ” … när det gäller att ha vetenskapliga fakta bakom sina ståndpunkter är Stefan Holgersson helt unik i vårt land. Det är antagligen därför hans synpunkter har känts så besvärande för toppetablissemanget inom Polisen.”

Enligt Gunnar Thun var det lätt att utse vinnaren.

– Han har under de senaste åren gjort sig väldigt känd med sina avhandlingar. De flesta poliser är nog ganska irriterade på andra ”experter”, men Stefan har legitimitet och vet vad han pratar om. Han håller sig noga till sina forskningsresultat och yttrar sig inte vitt och brett om saker han inte har kunskap om.

Stefan Holgersson själv är glad över utmärkelsen på två sätt.

– Dels för att det är kul att få ett pris, dels för att det visar en möjlig förändring när det gäller organisationens sätt att se på verksamhetsutveckling, säger han.

Vad ska du göra med pengarna?
– Eftersom min fru får lida för mitt engagemang tänkte jag använda pengarna för att ta med henne på en resa.

 

Fotnot: Stefan Holgersson har bland annat studerat hur mycket svensk uniformerad polis patrullerar. Läs om det här.