ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Så kan uniformerade och ungdomar mötas

Publicerad 2013-09-03

Aktuellt Det började med oroligheter och skadegörelse i Göteborgsförorten Kortedala för några år sedan. Ungdomar attackerade polis och räddningspersonal och fick tuffa tag till svar. Läget var spänt och de ansvariga förtvivlade.

För att komma till rätta med situationen tog stadsdelsförvaltningens barn- och fritidsverksamhet initiativ till MBU – Människan bakom uniformen. Syftet är att öppna för en dialog mellan ungdomar och poliser.  Nu sprids metoden från Göteborg över hela landet.

bakom uniformen

MBU pågår under tio veckor då ungdomarna får möta människorna bakom uniformen. Samtidigt får uniformsbärarna en chans att lära känna ungdomarna ”under kepsen”.

10-15 ungdomar ingår i gruppen, som bland annat får prova att utreda brott, släcka bränder och lära sig hjärt- och lungräddning.

I Göteborg består arbetsgruppen bland annat av kommunens ungdomsarbetare, polis, räddningstjänst, Västtrafik och vaktbolag.

MBU har spridits från Kortedala till flera stadsdelar i Göteborg. Samt till Fosie, Borås, Eslöv och Helsingborg. Kista-Rinkeby i Stockholm startar sina första grupper i höst.

Den första MBU-utbildningen drog igång under våren 2010. Tanken var att ungdomar och uniformsbärare skulle mötas i en avspänd miljö och få en inblick i varandras verklighet. Den som känner ”människan bakom uniformen” är inte lika misstänksam, resonerade ungdomsarbetarna i kommunen.
– Sedan dess har vi kört MBU två gånger om året, och träffat hundratals ungdomar. Metoden ger en bra kontakt med de unga i stadsdelen och ökar förståelsen mellan alla parter, tycker Daniel Hjärpe, polisinspektör i nordöstra Göteborg.

Vid det här laget är konceptet väl förankrat och alla vet hur det går till. Polisen deltar vid fem av tio träffar, då ledningscentralen och den lokala polisstationen visas upp. Ungdomarna får även ta del av autentiska fallbeskrivningar och medverka i arbetet under en fiktiv trafikolycka. Samtidigt öppnas möjligheten till samtal under avslappnade former.
– Oftast vill de använda hårdare tag än vad polisen anser är rimligt. Det brukar bli en bra diskussion om säkerhet. De upptäcker att vårt arbete är mer komplext än vad de föreställt sig.

Verksamheten kostar inte någonting utöver arbetstid. Polis och räddningstjänst genomför MBU inom sitt ordinarie schema, och en skrotfirma och ett bärgningsbolag sponsrar bilar som sätts i brand och bogseras bort. För att ungdomarna ska förstå stresspåslaget under en utryckning, är övningarna så verklighetstrogna som möjligt.
– Det är omöjligt att mäta vad vi har vunnit med MBU, men vi vet att ungdomarna delar med sig av sina erfarenheter till andra jämnåriga, säger Daniel Hjerpe.
Han ger ett konkret exempel. Vid en grov misshandel vid Kortedala torg förra året, greps inledningsvis två bröder. De visade sig ganska snart vara oskyldiga till dådet, men en hatstämning mot polisen hade redan hunnit piskas upp.
– Då vet jag att ungdomar som var aktiva i MBU förklarade för dem hur processen fungerar, och de lyckades lugna ner situationen.

 

Lotta Engelbrektson