ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Mats Palm. Foto: Siv Öberg.

– Det skulle innebära ett lyft för uppklarandet av arbetsmiljöbrotten om polismyndigheten inrättar en nationell enhet med specialutbildade poliser, säger Mats Palm, chef för Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Foto: Siv Öberg.

Chefsåklagare vill se nationell polisenhet för arbetsmiljöbrott

Publicerad 2013-12-18

Aktuellt Många arbetsmiljöbrott klaras inte upp. Enligt chefsåklagare Mats Palm beror det på bristande utredningar.
– Arbetsmiljöbrotten ska inte utredas av lokala polismän, säger han.

157 dödsolyckor

Under åren 2010-2012 anmäldes 157 arbetsolyckor med dödlig utgång och cirka
87 000 arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Samtidigt polisanmäldes 110 vållande till annans död i samband med arbetsolycka och 3 863 fall av vållande till kroppsskada eller sjukdom.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål bildades 2009. Det är en nationell enhet inom åklagarväsendet som handlägger brott mot arbetsmiljölagen och brott mot miljöbalken. Sedan 2008 har antalet beslutade lagföringar gått upp 200–300 procent.
– Vi har blivit effektivare. I dag är vi 21 åklagare inom enheten som är fredade från andra arbetsuppgifter. Och dessutom har domstolarna accepterat våra riktlinjer för att tillämpa företagsbot, när det gäller vilka belopp som ska utdömas, säger Mats Palm, som är chef för Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

För brott med allvarligare kroppsskador eller vållande till annans död går ärendet till domstol. Arbetsmiljömålen har gått framåt, men Mats Palm är inte nöjd.
– Det är en väldig skillnad var ärendena hanteras i landet. Det finns ingen strategisk ledning. Arbetsmiljöbrotten ska inte utredas av lokala polismän utan av specialutbildade poliser.

Mats Palm vill att polisen ska inrätta en nationell enhet där speciella poliser får den kunskap som behövs.
– Det skulle innebära ett lyft för uppklarandet. I arbetsmiljöbrott är det inte vanliga kriminella personer man har att göra med. Det är chefer med hög status. Dessutom handlar det ofta om teknisk utrustning.
– För en fällande dom krävs en hög grad av orsakssamband mellan olyckan och underlåtenhet. Det är ofta komplicerade ärenden, säger Mats Palm.

Poliskommissarie Henrik Fossblad på RPS enhet för brottsbekämpning/grova brott håller med om att det finns vissa problem.
–Polismyndigheter ute i landet har satsat olika mycket resurser på arbetsmiljöbrott, säger han.
I det inriktningsbeslut som genomförandekommittén lagt fram, kommer arbetsmiljöbrotten att utredas på regional nivå.
– Genom en ny polisorganisation 2015 kommer det att bli en mer enhetlig hantering. Vissa polismyndigheter gör redan nu ett väldigt bra jobb, och dessa får sätta standarden i den nya organisationen.

Siv Öberg
frilansjournalist