ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Hur känns det
att jobba på julafton?

Publicerad 2013-12-16

Aktuellt Annika Eriksson, polismästare, Norrort, Stockholm

Foto: Privat

Foto: Privat

– Under mina IG-år i Roslagen var det så klart trist att lämna familjen på julafton. Men också en positiv känsla av samhörighet i turen när man jobbade julhelger.

– Uppdragen på julafton kan kännas särskilt förtvivlade, särskilt när barn far illa bland all misshandel och fylla. Jag minns särskilt två små pojkar som stod utanför ett stort fint hus och väntade på oss. Mamman var stupfull och låg och kräktes i sovrummet och den lika berusade pappan löpte amok i köket, fullständigt galen. Det är sådant som etsar sig fast.
– På senare år har jag haft myndighetsberedskapen ett antal gånger. Min allra första julberedskap  2002 hade jag gisslandramat på Forex. Tack vare att all inblandad personal var så kunniga och erfarna slutade det lyckligt!
– Numera har jag förtroendearbetstid vilket innebär att jag inte har någon planerad tjänstgöring under julhelgen i år, men att det kan uppstå frågor eller situationer som jag måste hantera.
 
Fredric Hasselbom, polisinspektör,
IGV Kristianstad, Skåne
– För mig är det inga problem med att jobba julafton eftersom jag jobbar mellan 22.00 – 07.00, familjen blir inte lidande på samma sätt som om man skulle göra ett dag eller kvällspass. Det är inte första julen jag jobbar och inte sista och det är en del av jobbet. I övrigt är det ganska trevligt att jobba eftersom man har fantastiskt trevliga kollegor.
 
Anna Gardfall, polisassistent,
krimavdelningen Borlänge, Dalarna
 – Jag tycker själva arbetet på julafton är helt okej, har varit förskonad från jultragedier med bråk och föräldrar som är  fulla framför barnen, de som jag tycker förtjänar en god julafton och jultomte mest. Jag som inte har några barn unnar gärna mina kollegor som har familj och barn att få fira julaftonskväll med familjen genom att jobba istället för dem.
– De julaftnar jag jobbat har ofta varit nästan långtråkiga. Julstämningen kommer av granen som pyntats av stationsbefälet, och god julmat. Och känslan i att patrullera runt med Just D:s ”Juligen” i högtalarna, och titta på ljusdekorationer. Starkaste minnet är från en trafikolycka med dödlig utgång, varje jul sedan dess brukar jag ägna en tanke åt de anhöriga.