ANNONS:

 
Polistidningen nummer 3 delas ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Polislönernas utveckling i botten

Publicerad 2013-12-20

Aktuellt Poliser och militärer har haft sämst löneutveckling sedan år 2000, enligt en kartläggning som DN gjort.

Militärens månadsersättning har i snitt bara ökat med 19 procent, detta har enligt DN en strukturell förklaring, eftersom kårens sammansättning ändrats till följd av att den allmänna värnplikten slopats.

Månadsersättningen för poliser har i snitt stigit 28,1 procent, från 23.800 kronor till 30.500 kronor.
– Det finns en delvis positiv orsak till det eftersom poliskåren genomgår en generationsväxling med många nya, unga poliser. Samtidigt tycker vi att deras ingångslön är alldeles för låg, säger Martin Åberg, ombudsman på Polisförbundet till DN.

Han påpekar också att kraven på poliserna ökat, utan att lönen gjort det i samma utsträckning.
– I dag har poliser mycket mer och utförligare utredningsansvar och utför uppgifter som tidigare sköttes av åklagare. Vi tycker inte att löneutvecklingen svarar mot den förändringen, säger Martin Åberg till DN.