ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polisskador efter
attacken i Kärrtorp

Publicerad 2014-01-09

Aktuellt Många poliser skadades vid attacken i Kärrtorp då ett 40-tal personer angrep en manifestation mot nazism. Bland annat har tio mycket allvarliga händelser anmälts.

Foto: Johan Svanestrand

Emma Cronberg. Foto: Johan Svanestrand

Det var strax före jul som nazistattacken i Kärrtorp resulterade i våld, tumult, 26 anhållanden, skarp kritik mot polisen – och runt 40 skadade poliser.

Emma Cronberg, Stockholmspolisens huvudskyddsombud, har kontaktats av en rad poliser som berättat om sina upplevelser i samband med kommenderingen. Tolv arbetsskador anmäldes i direkt anslutning till händelsen. I de flesta fall rörde det sig om hörselskador, efter att poliserna utsatts för ljudet av smällare och fyrverkerier, och om mjukdelsskador som ett resultat av att de drabbade träffats av kastade föremål. För närvarande har omkring 20 anmälningar gjorts, av dem klassificeras ett stort antal som ”mycket allvarliga händelser”.

Det innebär att det förelegat en konkret fara för liv och hälsa. För närvarande vet man inte exakt hur många poliser som skadades. Bakom varje anmälan om allvarliga händelser finns det förmodligen åtskilliga drabbade poliser.

Emma Cronberg är frågande till hur polisledningen arrangerade skyddet kring manifestationen. Den lilla gruppen med poliser, som kämpade för att förhindra att människor skadades, förstärktes undan för undan.
– Några poliser som jobbat med en trafikkontroll, någon som var klar med ett annat uppdrag. En del hade ingen träning i särskild polistaktik, det var en påverkande faktor till att de fick skadorna, säger Emma Cronberg och fortsätter:
– Men framförallt saknar jag en riskbedömning innan insatsen. Någon sådan gjordes inte.