ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Nu införs säkerhetssamtal
med sökande till polisutbildningen

Publicerad 2014-02-18

Aktuellt Snart öppnas fönstret för ansökningar till polisutbildningen.  Rekryteringsmyndigheten kommer nu att hålla i merparten av processen, men nyinförda säkerhetssamtal ska skötas av polismyndigheterna.

Ansökningsfönstret kommer att vara öppet mellan 28 april och 23 maj. I oktober ska det sedan vara klart vilka som erbjuds plats på polisutbildningarna i Växjö, Umeå och Södertörn i januari 2015. Stefan Sterner som är strateg på RPS HR-avdelning berättar att man fortfarande slipar på detaljerna i den nya antagningsprocessen.
–Vi har ju ett avtal med Rekryteringsmyndigheten om att de ska ta över, men till det avtalet hör bilagor och det är formuleringarna där som vi nu håller på att fastställa, säger han till Polistidningen.

Ett par konkreta förändringar kan han berätta om. Dels slopas dagens polisintervjuer. Dels införs polisledda säkerhetssamtal med de sökande som Rekryteringsmyndigheten valt ut.  På det sättet försöker man undvika att studenter utbildar sig i två år, för att sedan stöta på patrull i säkerhetssamtalet inför aspiranten.

Dessa nya säkerhetssamtal ska hållas av polismyndigheten i det län som den som söker till utbildningen bor i, på uppdrag av RPS.
– Polisens säkerhetsprövning och säkerhetssamtal kommer att bidra till bedömningen av den sökandes lämplighet för yrket, säger Stefan Sterner.

Säkerhetsprövningen av potentiella studenter kan dock inte bli lika långtgående som de som kan genomföras genom en säkerhetsklassning inför en anställning.
Enligt Sterner är det exakta antalet studenter som kommer att erbjudas plats på utbildningen i januari 2015 inte helt fastställt ännu.

I Nordiska polisforskningsnätverkets nyhetsbrev står dock att polisutbildningarna i Umeå och Växjö tilldelas 75 studenter vardera, vilket uppges vara i underkant för att få till en polisutbildning med tillräcklig bredd på lärarnas kompetens. Detta samtidigt som den helt nya polisutbildningen i Södertörn väntas dra igång med 175 studenter.