ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Gränslöst samarbete
önskas i gränsfjällen

Publicerad 2014-06-12

Aktuellt Samtjänstgöring och gemensamma lokaler för jämtländsk och norsk polis. Det kan bli verklighet om utredarna bakom en ny rapport får igenom sina förslag.

– Vi hade en mordbrand i Gäddede och gärningsmannen hotade folk med kniv. Närmsta polispatrull fanns i Östersund. Det tog tre timmar för dem att komma dit. Med ett samarbete skulle det inte behöva bli så eftersom det fanns en norsk patrull en kvart bort, säger Göran Bergström som är närpolischef i Strömsunds kommun.

Vaajma

Vaajma omfattar Frostviken i Strömsunds kommun och Hotagen i Krokoms kommun i Jämtland på svenska sidan samt Lierne och Røyrvik i Norge.

Sedan årsskiftet har han och norska kollegan Jørn Ove Totland i samarbete med de fyra kommuner som ingår i Regionprojektet Vaajma utrett möjligheterna för ett samarbete längs gränsen.

I rapporten föreslås bland annat att det införs samtjänstgöring och gemensam vakt- och beredskapsordning. Sampatrullering bland annat vid större evenemang och vid naturbevakning är också på förslag.
– Kommunen har redan hittat lämpliga gemensamma lokaler, säger Göran Bergström.

Utredarna vill att svensk lag ändras så att norsk polis får möjlighet att verka i Sverige under svenskt förmanskap.  I dag är det bara möjligt för svenska poliser att verka i Norge.
– Det är i dag det största hindret för samarbetet och om det genomfördes skulle vi kunna använda de resurser som finns här där avstånden är stora på ett mycket bättre sätt, säger Göran Bergström.
Enligt projektrapporten är det ett utmärkt läge att göra de förändringar som krävs för samarbetet, eftersom både svensk och norsk polis står inför stora omorganiseringar.

Ett av förslagen som presenteras är att det i regionen startas upp ett pilotprojekt där samarbetet prövas.  Bollen ligger nu hos Nordiska Ministerrådet att besluta om ett pilotprojekt. Kommunledningar och kommunalråd i Vaajmaregionen kommer också att lämna en gemensam skrivelse till justitiedepartementet angående lagändringen.