ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Brinnande engagemang
gav facklig seger

Publicerad 2014-09-09

Ordförandeord Den här ledaren vill jag inleda med att tacka er alla. Polisförbundet har efter en lång och berg- och dalliknande lönerörelse äntligen tecknat ett nytt löneavtal som innebär en stor facklig framgång!

Vi har lyckats uppnå en ny strukturell lägsta lönenivå för svensk polis och vi kommer under avtalsperioden att uppnå vårt kampanjmål 25 000 från start. Och det är vi som tillsammans utgör Polisförbundet som med ett helhjärtat och brinnande engagemang gjort detta möjligt. Tack!

Lena-Nitz-kontor-web”Den här lönerörelsen har engagerat så många på så många sätt”

Det har varit fantastiskt för mig som ordförande för Polisförbundet att se det engagemang på flera nivåer som successivt vuxit fram under våren och sommaren. Den här lönerörelsen har engagerat så många på så många sätt. Vissa av oss har självmant tagit initiativ till att stå på gator och torg med sina radiobilar, vi har synts och verkat i både traditionella och sociala medier och gjort tydligt att vi inte backar. Det gav resultat.

Den manifestation för rimliga polislöner som ägde rum den 24 augusti i Kungsträdgården skulle bli en kamp för högre löner, men blev i stället en fest för att fira ett nytt avtal, en manifestation av gemensam facklig styrka och ett tillfälle att gemensamt rikta blicken mot nya utmaningar.

För självklart är det inte slut här. Det är egentligen nu det börjar. Vi har tillsammans satt ett golv som vi kan fortsätta bygga från. Ni som inte omfattas av låglönesatsningen och fick en höjning på 400 kronor i den här vändan kan förstås tycka att ni inte premierades i första hand.  Det är sant, men alla avtalsrörelser handlar om prioriteringar. Och den här gången hade vi gjort analysen att en strukturell låglönesatsning var absolut viktigast och något som gagnar alla poliser på sikt. Nästa steg innefattar bland annat att arbeta för ett nationellt inspektörsavtal efter fem års tjänst.

Höjda polislöner är en fråga som har betydelse långt utanför polisernas egna plånböcker. Att en nyutexaminerad polis går in på 21 300 ger inte en rättvisande bild av vad professionen polis innebär. Det är ett komplext och krävande arbete. Den bilden ska vi fortsätta arbeta för att allt fler ska dela. Det gör vi till exempel genom att jobba fram ett nytt yrkespolitiskt program till representantskapet i september, vi driver högskolefrågan och vi driver medarbetarperspektivet inför den stora kommande omorganisationen.

Bilden av polisens arbete är ofta enögd och orättvis. Det har vi inte minst fått uppleva de senaste dagarna efter händelserna i Malmö. Tyvärr tror vi inte det finns någon quick fix för att förändra det. Det handlar om att träget fortsätta arbeta för bilden av en professionell polis. Berätta vad vi gör, visa på komplexiteten. Det har vi framgångsrikt gjort under lönerörelsen och det ska vi fortsätta göra.

I Kungsan samlades cirka 3 000 poliser och inte ens ett ihärdigt strilande regn kunde lägga sordin på stämningen. Den känslan – gemenskap, stolthet och glädje –önskar jag att ni alla ska känna. För mig var det en obeskrivlig upplevelse. Nu går vi vidare med den i ryggen.

Lena Nitz
Ordförande
Polisförbundet