Fick för mycket lön – kunde behålla pengarna

Publicerad 2014-10-30

Aktuellt En polis i Västmanland fick för mycket lön vilket arbetsgivaren anmälde som olovligt förfogande, alternativt bedrägeri. Tingsrätten har dock slagit fast att hon inte har haft något uppsåt och att hon får behålla pengarna.

vastmanland_ralf_andersson

Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet Västmanland.

Under 15 månader som den anställde jobbade deltid men fick betalt för heltid kom summan upp i över 100 000 kronor. När arbetsgivaren upptäckte detta anmäldes polisen av sin arbetsgivare och åtalades för olovligt förfogande alternativt bedrägeri.
– Det är väldigt märkligt då det historiskt sett är nästan omöjligt att få rätt i ett sådant fall. De hade haft större chans att få tillbaka sina pengar om de vänt sig till den anställde och kommit överens med henne om en avbetalningsplan, säger Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet i Västmanland som kallades in som vittne under rättegången.

Enligt domen har den anställde handlat i god tro då hon hela tiden redovisat att hon jobbat deltid i tidrapporteringssystemet Cops och trott att detta kommunicerar med Palasso – det system som är kopplat till löneutbetalningarna. Enligt Ralf Anderssons vittnesmål har brister i kommunikationen mellan de olika systemen orsakat stora problem med löneutbetalningarna tidigare då personalen inte informerats om hur Palasso och Cops fungerar.
– Vi hade ett liknande fall för några år sedan. Också då valde arbetsgivaren att anmäla och också då fick den anställde rätt i domstol, säger Ralf Andersson.