ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Hundburar kan förbjudas

Publicerad 2015-01-16

Aktuellt Förra året förbjöd Länsstyrelsen i Skåne polisen att använda sina hundburar. De är för små enligt jordbruksverkets regler. I och med den nya myndigheten är frågan om hundburarna nu aktuell för hela landet.

– Vi har en plan B så att verksamheten ska kunna fortsätta skötas på ett ansvarsfullt sätt även om förbudet vinner laga kraft, säger Fredrik Landberg på polisens utvecklingsavdelning.
Exakt vad planen går ut på vill han inte avslöja. Skulle förvaltningsrättens dom stå fast innebär det annars att polisen får tre veckor på sig att sluta använda burarna som är platsbyggda i omkring 400 bilar.

Från början var det Polismyndigheten Skåne som överklagade Länsstyrelsens beslut om att förbjuda burarna. Förvaltningsrätten gav då Länsstyrelsen rätt. I och med årsskiftet och omorganisationen har ärendet tagits över av polisen nationellt som står bakom överklagan i Kammarrätten. Där har ännu inget beslut om prövning tagits. Det väntas komma inom ett par veckor enligt Fredrik Landberg.

Frågan om hundburarna är infekterad. Enligt vad Sveriges Radio Ekot erfar är man inom polisen överens om att även för stora hundburar kan göra att hundar skadas under färd. Men enligt Ekot finns också misstankar om att polishundar får pensioneras i förtid på grund av de trånga burarna. Och Christian Löwegren, Polisförbundet Skåne, uttrycker i en intervju missnöje med att arbetsgivaren överklagar beslutet i stället för att skjuta till resurser för att lösa frågan.
– Hade vi lyssnat på hundförarna från början hade vi inte behövt vara i den process vi är i nu, säger han i intervjun.