Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

Hundburar kan förbjudas

Publicerad 2015-01-16

Aktuellt Förra året förbjöd Länsstyrelsen i Skåne polisen att använda sina hundburar. De är för små enligt jordbruksverkets regler. I och med den nya myndigheten är frågan om hundburarna nu aktuell för hela landet.

– Vi har en plan B så att verksamheten ska kunna fortsätta skötas på ett ansvarsfullt sätt även om förbudet vinner laga kraft, säger Fredrik Landberg på polisens utvecklingsavdelning.
Exakt vad planen går ut på vill han inte avslöja. Skulle förvaltningsrättens dom stå fast innebär det annars att polisen får tre veckor på sig att sluta använda burarna som är platsbyggda i omkring 400 bilar.

Från början var det Polismyndigheten Skåne som överklagade Länsstyrelsens beslut om att förbjuda burarna. Förvaltningsrätten gav då Länsstyrelsen rätt. I och med årsskiftet och omorganisationen har ärendet tagits över av polisen nationellt som står bakom överklagan i Kammarrätten. Där har ännu inget beslut om prövning tagits. Det väntas komma inom ett par veckor enligt Fredrik Landberg.

Frågan om hundburarna är infekterad. Enligt vad Sveriges Radio Ekot erfar är man inom polisen överens om att även för stora hundburar kan göra att hundar skadas under färd. Men enligt Ekot finns också misstankar om att polishundar får pensioneras i förtid på grund av de trånga burarna. Och Christian Löwegren, Polisförbundet Skåne, uttrycker i en intervju missnöje med att arbetsgivaren överklagar beslutet i stället för att skjuta till resurser för att lösa frågan.
– Hade vi lyssnat på hundförarna från början hade vi inte behövt vara i den process vi är i nu, säger han i intervjun.