ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Nya verktyg ska
hindra fortsatt färd

Publicerad 2015-01-26

Aktuellt Snart blir det möjligt för poliser att vidta fler åtgärder för att stoppa farliga fordon och förare från att fortsätta färden. Bland annat införs klampning som tidigare inte förekommit i Sverige.

Från första mars införs en ny lag som ger polis och tull rätt att vidta åtgärder för att hindra fortsatt färd vid brott mot trafiklagstiftningen. Taxiförare utan giltiga handlingar, trafikfarliga fordon och lastbilschaufförer som inte vilat tillräckligt är exempel på trafikanter som kan stoppas.

Åtgärderna som får vidtas är bland annat omhändertagande av nycklar, frakthandlingar och av fordonets registreringsskyltar. Det kan också bli aktuellt med så kallad klampning, som tidigare inte förekommit i Sverige. Klampning är när man låser fordonet med en särskild anordning som gör det omöjligt att köra. Vanligt i andra länder är att man använder en så kallad hjulboja, men utrustningen som ska användas i Sverige är ännu inte upphandlad.

För att få tag i till exempel nycklar eller frakthandlingar kommer det också att vara tillåtet för polisman eller tulltjänsteman att kroppsvisitera föraren och i vissa fall även passagerare samt söka igenom fordonet.

Lagen om åtgärder vid hindrande av fortsatt färd kommer bara att gälla vid brott mot trafiklagstiftningen och klampning kommer alltså inte kunna användas vid till exempel felparkering.