ANNONS:

 
Polistidningen nummer 3 delas ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

Herrljunga tar hjälp av
nattvaktande föreningar

Publicerad 2015-01-16

Aktuellt Kommunledningen i Herrljunga tyckte inte polisen gjorde nog när lokaler på orten utsattes återkommande för vandalisering. Därför slöt de avtal med ideella föreningar som går nattvakt, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad.

För nio år sedan stängdes polisstationen i Herrljunga. Närmaste station finns nu i Alingsås, fyra mil bort. Förra året hade orten problem med återkommande fönsterkrossning på kommunala byggnader och föreningslokaler.
Kommunledningen riktade i samband med detta kritik mot polisen för att de inte kom på plats och gjorde brottsplatsundersökningar. Polisens trygghetsundersökning visar också att invånarna i Herrljunga upplever en ökad otrygghet i förhållande till andra orter i närheten, trots att brottsligheten i själva verket är relativt låg.
Nu har kommunen slutit avtal med 15 ideella föreningar, som får höjt föreningsbidrag mot att de turas om att patrullera vid de aktuella platserna på natten. Drygt 100 000 kronor satsas i projektet.
Kommunchef Niels Bredberg är i en intervju med Sveriges Radio Sjuhärad noga med att påpeka att det inte rör sig om något medborgargarde utan att föreningarna uppdrag är att observera. Detta apropå att han fått kritiska frågor angående vems ansvaret för tryggheten egentligen är.
Jan Hellnevi, tillförordnad polischef i polisområde Alingsås är positiv till initiativet.
– Det här är ett sätt att engagera lokalbefolkningen i den brottsförebyggande verksamheten. Det är allas ansvar att få ett tryggt samhälle, det kan inte polisen sköta ensamma, säger han till Sveriges Radio.

 

Tidningen Transportarbetaren har apropå rapporteringen från Herrljunga skrivit artikeln ”Nattpatrullering kan vara lagbrott”