ANNONS:

ANNONS:

 
 


Polistidningen nummer 3 delades ut runt 14 juni. Nästa nummer når brevlådorna runt 6 september.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisyrket måste
tas på allvar

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 

Arkiv

Sörmländskt skyddsombud saknar staket

Publicerad 2015-01-29

Aktuellt –Det är ett allmänt gungfly, men jag är inte förvånad. Jag tror att det här kan bli jättebra, bara man orkar hålla ut.
Det säger Patrik Crafoord, huvudskyddsombud i Södermanland, om omorganisationen.

Hans uppdrag är sig inte särskilt likt. Tidigare hade han ett ganska stort eget mandat att ha synpunkter på arbetsmiljöfrågor i Södermanland.
Nu måste jag ta större nationell hänsyn. Det blir mycket letande för att få klart för sig vad som ska gälla när det inte finns en fast struktur. Jag vill inte pinka revir, men gärna veta var staketen går. Det gäller både hos arbetsgivaren och fackligt, säger han.

Ett konkret problem som just nu sinkar arbetsmiljöarbetet är att Polismyndighetens huvudskyddsombud inte kommer åt nya anmälningar om skador och tillbud i det så kallade Lisasystemet.
Det gällde ju först cheferna också, men det håller på att lösas. Jag har förstått att det finns liknande problem med behörigheter i andra IT-system också.

Att Polisförbundet inte längre är välkomna i polisens ledningsgrupper är enligt Patrik Crafoord ett stort bakslag i Södermanland, där man tidigare samverkat om allt. Och beskeden om hur medbestämmandet ska skötas i praktiken lyser än så länge med sin frånvaro, konstaterar Crafoord. Ändå andas han optimism.
Jag är förhoppningsfull. Det kommer förstås att ta lite tid att avgöra vem som ska göra vad. Men man får tänka lite som när man anlägger en park. Först sår man gräset och ser var människor går, sen anlägger man gångvägarna. Det är ett gammalt talesätt, men ett bra sätt att förhålla sig till nya saker.