ANNONS:

ANNONS:

 
 

På Twitter

 

Ordförandeord

Polisyrket måste
tas på allvar

Lena Nitz, ordförande

 
 


Polistidningen nummer 3 delades ut runt 14 juni. Därefter delas nästa nummer ut 6 september.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice. medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Fullständig utgivningsplan finns här.

 
 

 
 

Arkiv

Föräldraledig behöver
inte bryta för semester

Publicerad 2015-02-04

Aktuellt Arbetsgivaren ville att Karin Lindberg skulle avbryta sin föräldraledighet och ta ut semester. Men efter diskussioner mellan facket och arbetsgivaren fick hon rätt att spara semestern. (Rättad)

Karin Lindberg fick tvillingar i mars. I höstas kom en påminnelse från arbetsgivaren om att det var dags att ta ut semester. Karin, som är polis i Örnsköldsvik, tänkte att det inte berörde henne. Hon var ju föräldraledig och hade ingen sparad semester sedan tidigare.
– Senare pratade jag med planeraren som sa att jo, jag måste ta ut min semester. Det ville jag kolla upp.

Karin Lindberg är själv fackligt engagerad men kände att hon för tillfället hade fullt upp med barnen. Därför vände hon sig till Hans Mellberg, andre vice ordförande och arbetstidsansvarig i Polisförbundet Västernorrland. Han i sin tur kontaktade RPS som menade att man måste ta ut ett visst antal semesterdagar per år.

Diskussionen hamnade till slut mellan Arbetsgivarverket och RPS*. Där kom man slutligen fram till att Karin Lindberg tvärtom har rätt att spara sin semester.
– Har man sparat för mycket semester kan man få pengar i stället. Vad gäller Karin hade hon inte ens slagit i taket. Som föräldraledig kan man också få ha fler semesterdagar sparade än om man inte är föräldraledig, säger Hans Mellberg.

Själv tycker Karin Lindberg att det är bra om fler får veta vad som gäller under föräldraledigheten.
– Det är ju bara det första året som man kan snåla med dagarna och jag kan ju knappast vara ensam om att vilja vara hemma ett helt år, säger Karin Lindberg.

*Rättelse: I den ursprungliga artikeln som publicerades fjärde februari stod att diskussionen om Karin Lindbergs semesteruttag under föräldraledigheten ”till slut hamnade mellan Arbetsgivarverket och Polisförbundet centralt”. Detta är fel. Det var i stället Rikspolisstyrelsen som tog kontakten med arbetsgivarverket. Polisförbundet centralt var aldrig inblandade.
Vi på Polistidningen ber om ursäkt för felet och tackar dem som påpekat misstaget.