ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Jeff Oberg och Stefan Hagström från Säpo följer den norska uttagningen av livvakter. Foto: Torkjell Trædal

Jeff Oberg och Stefan Hagström från Säpo följer den norska uttagningen av livvakter. Foto: Torkjell Trædal

”Vi är dubbelt så många i dag”

Publicerad 2015-03-14

Aktuellt När framtidens norska livvakter i dagarna väljs ut på Kongsvinger är svenska kollegor från Säkerhetspolisen på plats och följer processen. 

Text: Torkjell Jonsson Trædal, Politiforum

– Behovet av livvakter har ökat. Vi är dubbelt så många i dag jämfört med tidigare, säger Jeff Oberg vid Säkerhetspolisens personskyddsenhet och förklarar att den utvecklingen påbörjades efter mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003.

I solen på Kongsvinger spejar han ut över gruppen med norska poliser som är som kommit till uttagningen för att kunna bli bli livvakter för PST eller Den kongelige politieskorte (DKP).

Oberg och tre andra kollegor från Säpo är på besök för att se om de kan få med sig några nya inslag till höstens rekrytering av nya livvakter i Sverige.
-I fjol var vi upptagna med supervalår. Då hade vi ingen utbildning av nya livvakter, och det gör att behovet är ännu större nu. Vi har gjort plats för fler än de 12-16 som brukar gå livvaktsutbildningen, säger Oberg till Politiforum.

När Säpos personskyddsenhet nu är i Norge för att studera den norska uttagningen, är det en del av samarbetet där ländernas livvaktsstyrkor lär av varandra. Två psykologer finns med i den svenska delegationen.
– Vi tittar efter små detaljer som kan göra oss bättre på att rekrytera rätt personer, förklarar Oberg.

Behovet av livvakter är stort idag och det tror han inte kommer att förändras.
-Utvecklingen i världen gör att det inte är lågkonjunktur för personskydd. Vi ser vad som har hänt i Paris och Köpenhamn. Vi har nog jobb ett tag till, slår han fast.

Säpo behöver liksom norrmännen nya kvalificerade sökanden till livvaktstjänsterna.
-Och vi behöver fler kvinnor, säger Oberg.

 

Text: Torkjell Jonsson Trædal, Politiforum

översatt av