ANNONS;

ANNONS:

 
 


Polistidningen nummer 4 delas ut runt den 6 september. Nästa nummer kommer omkring 18 oktober. Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Urholkningen av polisrollen måste stoppas

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 

Arkiv

Nya tag mot hatbrott

Publicerad 2015-03-04

Aktuellt Hatbrottskompetensen ska utvecklas i hela landet, men det blir bara storstäderna som får speciella hatbrottsenheter. Det är några av de åtgärder som Polisen planerar för effektivare bekämpning av hatbrott.

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Det var den tidigare regeringen som gav Polisen i uppdrag att utveckla metoderna för arbete med hatrelaterad brottslighet. Under en pressträff presenterade rikspolischef Dan Eliasson det arbetet för inrikesminister Anders Ygeman.

Först och främst har utredaren tagit fram en enhetlig definition för vad som är ett hatbrott, en definition som Polis, åklagare, Brottsförebyggande rådet och andra aktörer är införstådda med. För det andra har olika tänkbara organisationsmodeller analyserats. Planer på speciella hatbrottsenheter i varje region förkastades till slut. Många utsatta trossamfund och personer, till exempel folkvalda och journalister, som genom sitt arbete utsätts för hot och våld som påminner om hatbrott har mycket av sin verksamhet koncentrerad till de tre största städerna.

För närvarande har Stockholm och Malmö speciella enheter som arbetar med hatbrott, deras resurser ska bli större och samtidigt får Göteborg en egen enhet. Enheterna ska också verka för en allmän kompetenensutveckling i respektive region. I övriga landet kommer också nivån att höjas, bland annat genom att pengar avsatts för att utbilda förundersökningsledare i hatbrott.

Dan Eliasson konstaterade även att många av brotten sker på internet och att myndigheterna först nu är redo att ta nästa steg för att bekämpa hatbrott på nätet.

– Rättsväsendet och Polisen har inte följt med i utvecklingen. Nu ska vi skapa ett nytt it-brottscentrum som innebär ökad kompetens för att utreda hatbrott på nätet.

Eliasson avslutade med att be inrikesministern om en framtida utvärdering av hur Polisens arbete med hatbrott lyckas.

– En blåslampa på oss som alltid är nödvändig, sa han.

Tidigare skrivet: De flesta hatbrotten anmäls aldrig (sept 2014)