Polistidningen nr 1 delas ut runt 9 februari. Numret efter når brevlådorna 13 april. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

Nu gör vi lönefrågan
till en valfråga

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

Arkiv

”Viktigt att Polismyndigheten nu har erkänt diskrimineringen”

Publicerad 2015-05-28

Aktuellt Polismyndigheten har gått med på att betala ut skadestånd till fyra män som stämt myndigheten för diskriminering. Det i samband med antagningen till polisutbildningen 2010.

Två tredjedelar av de sökande var män. Trots det var hälften av de som antogs till polisutbildningen kvinnor. Detta upprepades under tre antagningar i rad trots att männen, enligt RPS egen rapport, hade bättre resultat på testerna.

Fyra av de män som ansåg sig ha blivit diskriminerade valde att stämma RPS. I flera år har Centrum För Rättvisa drivit ärendet. RPS/Polismyndigheten har bland annat hävdat att preskriptionstiden gått ut i ärendet. De har också menat att den jämna fördelningen mellan könen var en slump.
Men inför planerade huvudförhandlingar i Stockholms Tingsrätt beslutade Polismyndigheten att gå med på att betala ut 100 000 kronor vardera till de drabbade, vilket stadfästs i en dom.

Clarence Crafoord är chef för Centrum för rättvisa och har företrätt de fyra männen.
– Det är jätteviktigt att Polismyndigheten nu har erkänt den här mycket omfattande diskrimineringen. Jag ser absolut ett värde i att polisrekryteringen har en bredd. Men att bryta mot lagen är inte rätt väg dit, säger han.

Läs debattartikel i Expressen av Clarence Crafoord här