ANNONS:

 
 
 

Ordförandeord

Lönesatsning och långsiktighet
Lena Nitz, ordförande
 
Polistidningen nr 2/2019 kommer runt 12 april. Nummer 3 når brevlådorna 14 juni.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 
 
 
 
 

Arkiv

”Viktigt att Polismyndigheten nu har erkänt diskrimineringen”

Publicerad 2015-05-28

Aktuellt Polismyndigheten har gått med på att betala ut skadestånd till fyra män som stämt myndigheten för diskriminering. Det i samband med antagningen till polisutbildningen 2010.

Två tredjedelar av de sökande var män. Trots det var hälften av de som antogs till polisutbildningen kvinnor. Detta upprepades under tre antagningar i rad trots att männen, enligt RPS egen rapport, hade bättre resultat på testerna.

Fyra av de män som ansåg sig ha blivit diskriminerade valde att stämma RPS. I flera år har Centrum För Rättvisa drivit ärendet. RPS/Polismyndigheten har bland annat hävdat att preskriptionstiden gått ut i ärendet. De har också menat att den jämna fördelningen mellan könen var en slump.
Men inför planerade huvudförhandlingar i Stockholms Tingsrätt beslutade Polismyndigheten att gå med på att betala ut 100 000 kronor vardera till de drabbade, vilket stadfästs i en dom.

Clarence Crafoord är chef för Centrum för rättvisa och har företrätt de fyra männen.
– Det är jätteviktigt att Polismyndigheten nu har erkänt den här mycket omfattande diskrimineringen. Jag ser absolut ett värde i att polisrekryteringen har en bredd. Men att bryta mot lagen är inte rätt väg dit, säger han.

Läs debattartikel i Expressen av Clarence Crafoord här