ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Roboten K5 används bland annat för övervakning av parkeringsplatser.

Roboten K5 används bland annat för övervakning av parkeringsplatser. Foto: ©Knightscope, Inc. 2015

En robot som delar ut böter?

Publicerad 2015-06-22

Aktuellt Robotar är på frammarsch på allt fler områden i samhället. En robot som är under utveckling i USA är tänkt att kunna manövreras av skadade poliser.
Den metalliska kollegan Telebot är 180 centimeter hög, 35 kilo tung och skapad av Florida International University Discovery Lab.

Telebot väntas patrullera Miamis gator 2016.

Telebot ska börja patrullera Miamis gator 2016, enligt den ansvarige för projektet.

Roboten är utrustad med sensorer, kameror, mikrofoner och högtalare som kan hanteras på distans.
Den fungerar ungefär som de blå jättarna i filmen Avatar.  Poliser på stationen ska styra den genom att ta på sig en särskild utrustning med rörelsekänslig väst, armband och handskar samt specialglasögon som visar verkligheten ur robotens perspektiv.
– Vi vill att Teleboten används för att ge rörelsehindrade poliser och ex-militärer en möjlighet att jobba inom polisväsendet, säger Jeremy Robins från amerikanska flottan och finansierar utvecklingen, till tidningen Daily Mail.
– Med hjälp av Teleboten kommer en rörelsehindrad polis att kunna utföra många av uppgifterna som en patrullerande polis utför.
– Han kommer att kunna interagera med medborgarna, patrullera, rycka ut på larm och dela ut böter.

De första lyckade testerna har genomförts och man räknar nu med att de första fjärrstyrda brottsbekämparna ska börja patrullera Miamis gator redan 2016.

Både NASA och amerikanska militären arbetar med liknande eller mer avancerade robotar. Men de är i en helt annan prisklass.
–Polismyndigheterna är vår målgrupp och de har inte en miljardbudget för att köpa robotar, säger projektansvarige Jong-Hoon Kim vid Florida International University till tidningen Miami New Times.

På andra sidan USA finns den helt automatiska patrullerande roboten K5 Autonomous Data Machine. Roboten är 152 centimeter tung, väger 136 kilo och ser kanske mest ut som en stor dammsugare, men är fylld med avancerad teknik; nattkamera, värmekamera, 3D-skanner, HD-kameror samt sensorer som känner av både luftföroreningar och kemiska/radioaktiva vapen.

Roboten K5 är skapad av Silicon Valley-företaget Knightscope och används i stora kontorsbyggnader, lagerlokaler och parkeringsplatser. Den före detta polisen Ray Chao, som är projektansvarig på Knightscope, beskriver den på företagets webb som en nattvakt med superminne som aldrig blir distraherad eller kräver en paus.

När K5 patrullerar i parkeringshus så klarar den att skanna in 300 nummerplåtar i minuten och kan slå larm om någon av bilarna är rapporterad stulen eller efterlyst.

Men synpunkter på vad K5 gör med den personliga integriteten har  inte låtit vänta på sig. Marc Rotenberg vid Electronic Privacy and Information Center liknar den vid en av filmvärldens mest berömda robotar.
– Det här är R2D2:s elaka tvilling, säger han till tidningen New York Times.

Mikael Jägerbrand
frilansjournalist