ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polisförbundet har granskat polisassistenternas löner:
”En tydlig uppdelning utifrån kön”

Publicerad 2015-07-07

Aktuellt Åtta procent av kvinnorna och fyra procent av männen har fått den lägsta lönenivån, 23 800 kronor. Det visar en granskning av de omdiskuterade PA-lönerna, enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel i Aftonbladet. (Uppdaterad 20.40)

När det gäller det högre lönespannet – över 25 000 kronor – är förhållandet det omvända. Där hamnar nio procent av männen och cirka fyra procent av kvinnorna.

Lena Nitz.

Lena Nitz.

”Den nya Polismyndigheten har hittills på alla sätt misslyckats med att förklara utifrån vilka kriterier de har satt lönerna för nya polisassistenter. Nu framträder en bild där man gör en tydlig uppdelning utifrån könstillhörighet”, skriver Lena Nitz.

Hon lyfter fram att polisen i ett jämställdhetsprogram skriver att det inte ska förekomma osakliga löneskillnader på grund av kön.
”Just nu återstår det att bevisa. Polisförbundet kommer att kalla till MBL10-förhandlingar för att analysera lönerna i alla regioner. Det här blir en oerhört central fråga för arbetsgivaren att bemöta.”

I slutet av förra veckan krävde Polisförbundet att beslutet om de nya polisassistenternas löner skulle rivas upp.
”Processen har varit hafsig och oprofessionell. Det har skapat onödig ilska hos medarbetarna, som redan befinner sig i en pressad situation. Den här kartläggningen stärker vår uppfattning.”

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Enligt rikspolischef Dan Eliasson har de nya polisassistenterna värderats efter könsneutrala kriterier. ”Det behöver väl egentligen inte ens sägas,” skriver han i en replik i Aftonbladet. De nya PA-assistenternas individuella löner baseras enligt Eliasson på tidigare erfarenheter, utbildningar och kompetenser.

 

Här finns Lena Nitz debattinlägg i sin helhet

Här är Dan Eliassons replik