ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Kraftig explosion
vid polisbuss i Tumba

Publicerad 2015-08-21

Aktuellt Under natten till fredagen har poliser i Tumba i södra Stockholm utsatts för en rad attacker.

Runt midnatt ska det enligt Dagens Nyheter ha brunnit i en hög med bildäck utanför polishuset. Branden orsakade skador på fasaden.

Strax innan händelsen hade poliser vid en fordonskontroll i samma område utsatts för stenkastning. Det enligt Kia Samrell, presstalesperson för polisen. Mellan tio och 20 personer ska ha kastat sten och poliserna vid fordonskontrollen hade fått förstärkning.

Någon timme senare exploderade något vid en polisbuss. Ingen av de fyra poliserna som satt i ska ha kommit till skada fysiskt, men polisbussen var så pass skadad att den bärgades från platsen.
– Vi har hittills inte kunnat bedöma om det är något särskilt som gjort att någon riktar sig mot polisen så här två gånger, men vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det och utreder saken noggrant, säger presstalesmannen Kjell Lindgren till Dagens Nyheter.

Polistidningen har haft  kontakt med Ulf Ask, lokal ordförande för Polisförbundet. Han bekräftar DN:s uppgifter om att ingen av de fyra poliser som befann sig i bussen kommit till skada, men kan av hänsyn till utredningen inte ge ytterligare upplysningar.

De drabbade poliserna har fått psykosocialt stöd. En förundersökning om grov mordbrand och mordförsök är inledd.

signalementpippi 2

Illustration: Jens Nyström

Uppsnappat på Twitter

Ulf Johansson @ulf08johansson: ”Mycket allvarliga och oacceptabla angrepp på vår personal i Tumba. Tips eller iakttagelser, ring Polisen 11414.”

Erik Åkerlund @Erik_Akerlund: Efter den mkt allvarliga händelsen i Tumba har vi arbetat aktivt med mkt poliser i lokalområdet. Fredagskvällen blev lugn! Tack till alla”

Polishundförare @K9Swede: ”Det känns inte som alla riktigt förstått hur allvarligt detta var. Jag har sett aktuell polisbuss. Tur att det var just den …”

Martin Marmgren @martinmarmgren: ”Oavsett hur det planerades är det frågan om en kastad sprängladdning med splitter mot polis. Mer än ”att jävlas.”

Mikael DOKTORN @Dturdoc: ”Angreppet på kollegorna i Tumba, är också ett angrepp mot demokratin, frihet och frid. Oacceptabelt och ska bekämpas!”

Katharina von Sydow @VonKatharina: ”Ett mycket grovt och allvarligt grepp mot vårt samhälle.”

YB Södermalm @YB_Sodermalm ”Utomordentligt allvarligt. Om syftet är att skrämma oss därifrån kan vi upplysa att så inte blir fallet. Tvärtom.”

Paul Juhlin @PaulJuhlin: ”Reflekterar över hur sjukt jag vant mig vid våld och hot att jag knappt höjer på ögonbrynen nu när handgranat använts direkt mot #polis.”

Emma Eneström

Eva Schoultz

 

*I en tidigare version av denna text skrev vi att explosionen skett under en polisbuss, men det var 1,5 meter ifrån. Det har senare framkommit att det var en skarpladdad handgranat som briserade.