ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Hög arbetsbelastning tynger Dalapoliser – nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder

Publicerad 2015-10-02

Aktuellt Arbetsmiljöverket kräver att Dalapolisen förbättrar arbetsmiljön annars döms ett vite på 100 000 kronor ut.

Flera anställda har problem med sömnen, ångest, huvudvärk och hjärtklappning som en följd av för hög arbetsbelastning. Speciellt polispersonal i inre tjänst har drabbats. Dessutom är ensamarbete på fältet vanligt förekommande då poliser åker från olika orter för att bilda patrull. Arbetsmiljöverket fastslår nu att om situationen inte åtgärdas måste polisen i Dalarna betala ett vite på 100 000 kronor.

Om beslutet

Arbetsmiljöverkets beslut är ett resultat av en begäran om krav på åtgärder enligt 6:6 § i Arbetsmiljölagen.

Begäran skickades in i juni 2014 och innehöll krav på att arbetsgivaren skulle agera angående det systematiska arbetsmiljöarbetet, arbetsbelastningen, ensamarbete och hundförarnas situation.

Arbetsgivaren måste enligt Arbetsmiljöverkets beslut ha vidtagit åtgärder innan den 30 november.

– Grunden är stora brister i det övergripande systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren samverkar inte i tillräcklig utsträckning och missar riskbedömningar och åtgärdar inte de brister som påtalats från medarbetare och skyddsorganisation, säger Sara Stenlind, Polisförbundets arbetsmiljökoordinator med grunduppdrag som huvudskyddsombud i
Dalarna.

Hon fortsätter:
– Föreläggandet har helt klart bäring på hela landet. Problemen finns på många ställen och nu har vi ju en gemensam myndighet som bär ansvaret.

Emma Cronberg_webb

Emma Cronberg

Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud, anser att läget har försämrats sedan Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion.
– Mycket har hänt sedan dess. Vi har en omorganisation som går snett och medarbetarna tror inte på de uppsatta målen. Grundfelet stavas resursbrist och det kan vi inte organisera bort. Jag kommer att lyfta detta och se till att det hamnar på arbetsgivarens bord, säger hon.