ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

”Det är tvärstopp”

Publicerad 2015-10-27

Aktuellt Magnus Ingesson, Charlotte Kallas personlige tränare, nekas tjänstledigt för att vara med sin adept. Och han är inte ensam om att uppleva att de blivit svårare att få ledigt sedan omorganisationen.

Magnus Ingesson är till vardags utredare i Piteå. Som tränare vill han vara med Kalla på träningsläger och i samband med en del tävlingar, men det får han inte ledigt för trots att det inte rör sig om speciellt många dagar.
– Det är nu jag hade behövt de dagarna med Charlotte. Det blir att ta ut en del fridagar. Sammanlagt rör det sig om åtta dagar, jag förstår inte varför man säger nej, säger han.

carina_ytterstrom-2web

Carina Ytterström

Carina Ytterström, ordförande för Polisförbundet Västernorrland, har träffat åtskilliga medlemmar som vill ta tjänstledigt men inte får.
– Bland de fall som utmärker sig har vi en elitdomare i hockey som vill jobba som polis och döma lite vid sidan om, men det är tvärstopp.
– Vi har också en kvinnlig kollega som är ett tungt namn inom träning. Hon ville vara ledig i sex månader men fick nej och sa upp sig.
Carina Ytterström berättar att facket, i det fallet, varnade för att vakansen skulle bli svår att fylla.
– Och där är vi nu. Hade hon fått ledigt hade hon i princip varit tillbaka, men nu måste arbetsgivaren utlysa tjänsten och hålla på med anställningsförfarandet.

Malin Näfver är pressekretare vid Polismyndigheten. Enligt henne har varken reglerna för tjänstledighet eller tillämpningen av dem förändrats. I många fall är det upp till arbetsgivaren att avgöra om en begäran om ledighet ska beviljas, poängterar hon.
– Samma regler som tidigare gäller, man måste alltid se till verksamhetens behov. Rätt till tjänstledigt finns enligt lag och kollektivavtal, säger hon till Polistidningen.