ANNONS:

 
Polistidningen nummer 3 delas ut runt den 15 juni. Därefter kommer nästa nummer 9 september. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Brottsligheten
tar helt enkelt
inte semester"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 
 

Arkiv

En omöjlig ekvation?

Publicerad 2015-10-27

Redaktörens rader Härom veckan beskrev poliser i Göteborg ett läge där kriminella tagit över vissa områden. (GP 5 oktober.) Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, tyckte att det var väl tillspetsat. Men det han själv uttrycker i GP är minst sagt allvarligt:

Det finns gäng som förväntar sig att polisen ska ta kontakt innan de kommer in i deras område. Gäng som nog i praktiken har en ganska stor påverkan på lokalsamhället.
”De som sitter och åker på larm, ibland utan att hinna ta matrast, kanske inte får perspektivet att vi jobbar preventivt, men när vi gör insatser mot den grova organiserade brottsligheten så kan vi plocka bort en och annan som kanske skulle ha varit med och mördat. Det är också prevention … Men vi måste fundera över hur stort polisens uppdrag är i förhållande till våra resurser.”

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki bedömer enligt GP att det långsiktiga svaret på gängfrågan inte kan vara polisinsatser, och att det kortsiktiga inte behöver vara fler patrullerande poliser, utan kartläggning, spaning samt punktmarkering av centrala figurer och platser.

Men fler synliga poliser – målet med omorganisationen – gör att spaning och annat underrättelsearbete prioriteras ned. Och punktmarkering är enligt Erik Nord av flera skäl lättare sagt än gjort.

På Twitter redovisar han en räkneövning som utmynnar i att punktmarkering av cirka 150 gängkriminella dygnet runt skulle kräva 10 500 poliser.

evaweb3I Göteborg finns 1 300 poliser. Den matematiken går inte ihop – hur polisen än organiserar sig.

 

Eva Schoultz
chefredaktör
Polistidningen