ANNONS:

 
Polistidningen nummer 3 når brevlådorna runt 14 juni. Därefter delas nästa nummer ut 6 september.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 
 

Ordförandeord

Polisyrket måste
tas på allvar
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Sliten bilpark i Mitt
ingen guldgruva

Publicerad 2015-10-15

Aktuellt
Region Mitt är först att bli klara med den inventering av fordonsparken som ska göras i hela landet med syfte att spara pengar.
– Vi i Västmanland kan inte avvara något, säger Ralf Andersson som suttit med i arbetsgruppen för inventeringen.

Region Mitt

omfattar polisområdena Uppsala, Västmanland och Gävleborg.

I april presenterade Polismyndigheten nyckeltal för en minskning av fordonsparken. 700 av Polisens fordon ska enligt dessa kunna avvaras. Därmed är intentionen att spara en väsentlig summa pengar.
När nyckeltalen presenterades möttes de av hård kritik. Sedan dess har alla regioner fått i uppdrag att göra en egen inventering. Först ut att redovisa ett resultat är region Mitt.

vastmanland_ralf_andersson

Ralf Andersson

Enligt nyckeltalen ska Mitt kunna avvara 64 av 387 fordon. Men enligt den översyn av fordonsparken som Polistidningen har tagit del av befinner man sig ganska långt ifrån den siffran. Ett tjugotal bilar, motorcyklar och mopeder anser arbetsgruppen sig kunna avyttra omedelbart. En del av dem är redan inlösta. Många är i dåligt skick.
– Bland annat är det fyra gamla militärmotorcyklar från 80-talet. Här finns knappast några pengar att spara, säger Ralf Andersson, vice ordförande för polisförbundet Mitt och hemmahörande i Västmanland.

Enligt honom finns det några bilar att avvara i Uppsala, men i polisområde Västmanland har man i stället för få som fungerar.
– Vi skulle snarare behöva uppdatera och utöka fordonsparken. Skär vi ner kan vi inte fullfölja vårt uppdrag, säger han.

Översynen är nu inlämnad till Polisregionchef Carin Götblad som enligt uppgift ska ta med sig frågan vidare till ledningsgruppen.