ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Umeåforskare ska studera omorganisationen

Publicerad 2015-10-12

Aktuellt Om polisens chefsled förändras, vem ska då ha ansvar och hur ska det fördelas? Se där en av frågeställningarna som ett forskningsprojekt ska studera.

”En polis i förändring” är namnet på projektet som forskare vid Umeå universitet beviljats 2,6 miljoner kronor i stöd för av forskningsrådet Forte.

totalt 11 miljoner

Forte, Sveriges största och statliga finansiär av forskningen inom arbetsliv, hälsa, och välfärd, har nyligen fördelat årets anslag till olika forskningsprojekt. Fyra av projekten har en direkt polisiär inriktning och blev sammanlagt beviljade 11 miljoner kronor.

Projektet beskrivs som ”en studie av vardagligt meningsskapande/givande i den största myndighetsförändringen i Sverige genom tiderna.” Ansvarig för projektet är Markus Hällgren, professor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Hur ska forskningen
praktiskt gå till?

Vi kommer att följa med personalen i deras arbete både ute på fältet och i inre tjänst, samt göra observationer och intervjuer med de deltagande. Efteråt analyserar vi de resultat vi fått in.

Forskningsprojektet ska granska personalens roll i den stora förändringsprocessen och vad den innebär för dem och deras dagliga arbete. Forskarna följer yttre befäl och sedan vidare genom deras kontakter med andra grupper, både polisiära och civilanställda. Hur ska arbetet göras i den nya organisationen? vem ska göra vad? Om chefsledet förändras, vem ska då ha ansvar och hur det ska fördelas? Vad innebär den nya vardagen för personalens psykiska välbefinnande?
– Uppdraget är självklart. Polisen är en samhällsbärande funktion, men organisationen måste även klara det inre trycket: Trivsel, arbetsorganisation, återkopplingen till kollegor och chefer, slutar Markus Hällgren.

Tre till ansökningar som rör polisrelaterad forskning fick sina anslag beviljade samtidigt:

  • Tove Pettersson vid Stockholms universitet har beviljats 3,3 miljoner kronor till projektet ”Kvinnor och brott som socialt problem”.
  • Stefan Sjöström vid Umeå universitet fick 2,1 miljoner kronor för studien om polisens arbete med våldtäkt mot män.
  • Olof Bäckman får 3 miljoner kronor för sin forskning om ”Den ojämlika brottsligheten”.

 

Bill Erlandsson

Frilansjournalist