ANNONS:

 
 
 

Lenas ledare

"Vi ska inte ha
något A- och B-lag"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
Aprilnumret delades ut runt 13 april. Nästa kommer nummer 3 den 15 juni.Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Arbetsmiljöbrister blottläggs
vid kommenderingarna

Publicerad 2015-11-26

Aktuellt Gränskontroller, förhöjt terrorhot och jakten på ”3M”. Den gångna veckan tvingades Polismyndigheten hantera flera exceptionella situationer parallellt. I denna kommenderingskavalkad blottlades brister i polisernas arbetsmiljö, uppger nationella huvudskyddsombud Emma Cronberg.

Emma Cronberg_webb

Emma Cronberg

”Alma”, kommenderingen kopplad till det ökade flyktingmottagandet, har pågått en stor del av hösten. Sedan 12 november omfattar den även arbetet med de nyinsatta gränskontrollerna. Som en del i detta ska tre grupper om totalt cirka 150 inkommenderade polisanställda – passkontrollanter, passpoliser, FU-ledare med flera – stötta sina kollegor i framförallt regionerna Syd, Väst och Nord.

”Det känns som att skickas ut på lejonjakt med ett ärtrör och en overall gjord av zebrakött”

En polis i en tillbudsanmälan om bristande utrustning och utbildning.

Dagen efter, fredagen den 13 november, inträffade terrorattackerna i Paris, som lett till en förhöjd hotbild även i Sverige till nivå fyra av fem – den högsta någonsin. Det ställer krav på regionernas förstärkta förmåga enligt det Nationella insatskonceptet, NIK. Exakt vad som ska gälla vid olika hotbildsnivåer i form av bland annat beredskap, utrustning och utbildning är dock inte klarlagt, anser Emma Cronberg.
– Där ser vi ett behov att fastställa vad som gäller för respektive nivå.

Ovanpå detta kom så ”3M” – den extremt uppmärksammade jakten och gripandet av den 22-åring som i söndags släpptes, sedan det klarlagts att han var oskyldig. Även ”3M” var en insats långt utöver det vanliga – omgärdad av sekretssbelagda uppgifter som Emma Cronberg inte har möjlighet att redogöra närmare för.
– Säpo agerade utifrån den information de hade då. Hade de inte agerat och något allvarligt hade inträffat …

Hon vill överhuvudtaget inte vara för konkret i sin beskrivning av problemen eftersom det skulle kunna innebära risker för de poliser vars arbetsmiljö hon tillsammans med den övriga skyddsorganisationen jobbar intensivt för att värna.

Den senaste tiden har de lediga dagarna helt lyst med sin frånvaro, då Emma Cronberg och hennes kollegor på regional nivå bland annat deltagit i en rad stabsmöten där de vidarebefordrat signaler om slutkördhet, brister i beväpning och annan utrustning, tillbud samt otillräcklig utbildning.

Går det att utbilda folk nu, när resursbristen är en så stor del av problemet?
-Man måste våga bryta ändå, annars skjuter vi oss själva i foten. Det finns inga genvägar det finns bara en jobbig väg framåt.

Utrustningsbristerna är flera och svårlösta, då problem med en rad upphandlingar sätter käppar i hjulet när det gäller möjligheten att fylla på förråden i tillräcklig omfattning i tid.

Som skyddsombud har man rätt att stoppa arbetsuppgifter där riskerna för liv och hälsa bedöms som allvarliga.
– Men i akuta situationer där rikets säkerhet är i den andra vågskålen är det knappast något gångbart alternativ, säger Emma Cronberg.

Hon framhåller att läget må vara akut, men att insatserna samtidigt behöver vara långsiktigt hållbara. Kommenderingen ”3M” är förstås avslutad. ”Alma” ska avslutas i sin nuvarande form i januari. Själva insatsen som sådan – hanteringen av den strida flyktingströmmen – planerar dock polisen för att kunna upprätthålla i ett 18-månadersperspektiv, berättar Emma Cronberg.

Hur länge kommenderingen kopplad till det förhöjda terrorhotet kvarstår återstår att se.