ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Gränskontrollerna inte totala

Publicerad 2015-11-12

Aktuellt Sedan klockan tolv torsdagen den 12 november har Sverige infört tillfälliga gränskontroller. Polisen planerar för att kontrollerna ska kunna pågå i ungefär sex månader.

– För närvarande kommer vi att klara det med de poliser som finns på plats med ordinarie bemanning, menar Thomas Wallberg, kommenderingschef för Alma – den kommendering som tillsats med anledning av flyktingsituationen – vid en presskonferens som hölls i Stockholm i dag.

Den tillfälliga gränskontroll som införs är partiell. Det innebär att polisen har rätt att kontrollera alla som passerar gränsen men det finns inget krav på att detta måste göras. Att totala gränskontroller, med krav på att alla inpasserande kontrolleras införs är enligt Patrik Engström chef för gränspolissektionen vid Noa, inte aktuellt.

Under onsdagskvällen förbereddes order till regionerna, men en plan för ett eventuellt tillfälligt återinförande av gränskontroller har funnits sedan en längre tid. Hur många ytterligare poliser som kommer att behövas vill inte Thomas Wallberg gå in på.
– Men det handlar om att kunna lösa uppgiften, säger han.
Enligt honom vet man vilka poliser det är som ska skjutas till. På måndag ska resursförstärkningarna vara på plats.
På frågan om huruvida det är löst rent praktiskt med boenden och liknande svarar Thomas Wallberg att ”det kommer att lösas”.

Klockan tolv på måndag (16/11) kommer Syd att resursförstärkas.
– Sen kommer det naturligtvis över tid att bli påfrestningar eftersom vi kommer att flytta kompetens från ett område och då måste vi ju försörja upp det igen, så det kommer att påverka oss men vi kommer att klara det, säger Thomas Wallberg.

Gränskontrollerna kommer att utföras vid Öresundsbron och gälla även färjetrafiken från Danmark och Tyskland.