ANNONS:

 

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 2. Den delas ut i april till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

I kriser står poliskåren för trygghet

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Arbetsmiljöverket
kräver tydliga rutiner kring tågstopp

Publicerad 2015-12-18

Aktuellt Trafikverket måste förbättra sina rutiner då poliser jobbar på spåret. Det kräver Arbetsmiljöverket som också formulerar ett vitesföreläggande om 100 000 kronor. (Uppdaterad)

Polistidningen har flera gånger rapporterat om farliga incidenter då poliser har arbetat i anslutning till järnvägsspår. Det återkommande problemet har varit att poliserna har fått garantier om att tågtrafiken stoppats, något som vid åtskilliga tillfällen inte stämt.

Arbetsmiljöverket tar nu fasta på ett anmält tillbud då det framkom uppgifter om att en suicidbenägen person planerade att ställa sig framför ett tåg. Västeråspolisen vände sig då till Trafikverket och begärde ett tågstopp på sträckan som leder till och från Tillberga. Men trots garantier om stopp fortsatte tågen att rulla.

Verket kräver nu att Trafikverket slutför det förbättringsarbete kring hur tågstopp ska hanteras som man påbörjat. Rutinerna ska sedan kommuniceras till polisen, räddningstjänsten, landsting och andra aktörer vars personal ibland utför arbete på spåren.

Stefan Björkqvist, säkerhetschef på Trafikverkets trafikavdelning framhåller att verket redan dragit igång en projektgrupp och har en projektansvarig hos polisen.
– Målet är att leverera en utbildning till polismyndigheten. Utan att ha sett föreläggandet menar jag att vi har på fötter nu, två års hårt arbete börjar ge resultat, säger han till Polistidningen.

När kommer ni att ha uppfyllt Arbetsmiljöverkets krav?
– I maj ska utbildningen vara ute.

Mikael Kandelin

Mikael Kandelin

Mikael Kandelin är huvudskyddsombud för poliserna i Västmanland.
– Helt underbart vitesförläggande! Hoppas verkligen detta räcker som åtgärd, vi har haft alldeles för många allvarliga tillbud då vi lovats stopp och det ändå kommit ett tåg, säger han till Polistidningen.

Enligt föreläggandet ska åtgärderna ha vidtagits senast den 30 juni 2016, annars utdöms ett vite om 100 000 kronor.

 

Polistidningens andra artiklar om bristande tågstopp hittar du här.