ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Minskad bemanning
anmäls till Arbetsmiljöverket

Publicerad 2015-12-01

Aktuellt Minskningen av antalet patruller i yttre tjänst i Luleå-Boden blir inom kort en fråga för Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren anmäls för att neddragningen inte riskbedömts, berättar polisområdets skyddsombud Johan Lund. (Uppdaterad 9 december)

Polisområde Luleå-Boden har drygt 100 000 invånare och bemanningen i yttre tjänst har gått ner från tre till två patruller.
– Och detta från en nivå som redan är väldigt låg jämfört med för fem-tio år sedan. Som det blivit klarar vi faktiskt inte vårt uppdrag på ett bra sätt, säger Johan Lund.

Neddragningen genomfördes inför sommaren och har därefter fortsatt att gälla.
– Det kom som en överraskning för oss. Ett argument vi fått är att utbildningsbehovet är stort och att vi måste frigöra resurser för att klara den biten. Men vi tycker inte att det är rimligt att ställa två viktiga saker mot varandra.

Enligt Johan Lund märks neddragningen i statistiken. Bland annat har antalet narkotikaärenden gått ner, så även underrättelseuppslagen.
– Tyvärr möts vi inte med någon förståelse när vi påtalar för arbetsgivaren att det krävs riskbedömningar för att ha ett fungerande och systematiskt arbetsmiljöarbete.

Det är en så kallad 6:6a-anmälan som inom kort skickas in till Arbetsmiljöverket. Den lyfter främst risker med ökad belastning och större utsatthet med färre patruller. Men enligt Johan Lund ska anmälan till Arbetsmiljöverket även ses som ett stöd till chefer i organisationen som är hårt pressade och riskerar följder som arbetsmiljöansvarig chef om en polis råkar illa ut.
– Vi tycker att polisledningen har ett ansvar att till allmänhet och beslutsfattare vara tydliga med att resurserna inte räcker till. Det skapar en stor frustration att man trycker ut förändringar i sättet att organisera arbetet som får stora konsekvenser utan en ordentlig dialog med personalen och facket, säger han.

Polismyndighetens tolkning är att minskningen av patruller inte kräver en särskild riskbedömning eftersom arbetet fortfarande är organiserat i treskift.
-I Gällivare, där det finns ett 6:6a-ärende sedan tidigare, är vi överens med skyddsorganisationen om den uppfattningen. Det handlar inte om någon verksamhetsförändring och vi tar det fulla ansvaret enligt regelverket, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten.

Enligt Polismyndigheten handlar det om 67 arbetspass i Luleå-Boden sedan midsommar där bemanningen varit två patruller. Fram till årsskiftet 2014/15 gällde så kallad operativ bemanning med minst tre patruller.
-Men numera saknas en formell minimibemanning. Det görs en mer flexibel verksamhetsbedömning om antalet patruller som krävs för ett effektivt arbete och med hänsyn till en bra arbetsmiljö, säger Håkan Karlsson.

Fredrik Mårtensson
frilansjournalist

Fotnot: Onsdag 17 februari kommer Arbetsmiljöverket på inspektion med anledning av skyddsombudet Johan Lunds anmälan.