ANNONS;

ANNONS:

 
 


Så här ser Polistidningen nummer 5 ut. Den delas ut runt den 18 oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Vi måste skydda den som skyddar! 

Lena Nitz, ordförande

 
 

 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

”Vi måste vara
självförsörjande på sjukvård”

Publicerad 2015-12-11

Aktuellt Socialstyrelsen gör ett undantag från läkemedelsreglerna för att insatsstyrkornas sjukvårdare snabbare ska kunna hjälpa egna skadade kollegor.
Men de sänkta kraven väcker kritik inom ambulanssjukvården.

En tuffare arbetsmiljö och ökad hotbild är förklaringen till att insatsstyrkan i Göteborg vänt sig till Socialstyrelsen för att enklare få hantera akuta läkemedel i händelse av att medarbetare skadas allvarligt.
—Sprängmedel och skjutvapen har tyvärr blivit vardag, det har ökat drastiskt, konstaterar Ulf Hallberg som är sektionschef för insatsstyrkan i Göteborg.

Sjukvårdarna i insatsstyrkorna med förstärkt förmåga (f d piketenheterna) saknar oftast den formella kompetensen för att hantera viktiga läkemedel och har i kritiska situationer tidigare varit beroende av ett delegeringsförfarande som kostat både tid och pengar.

Nu gör Socialstyrelsen ett undantag från sina strikta föreskrifter och underlättar för polisen att administrera avancerade mediciner som egentligen kräver lägst sjuksköterskekompetens.
—Det är mycket ovanligt, säger Åsa Lindberg på Socialstyrelsen om beslutet som bland annat motiveras med det faktum att styrkornas sjukvårdare väl känner till kollegornas fysik.

Men Ambulansförbundet Alarms ordförande Henrik Johansson är kritisk mot Socialstyrelsens beslut och befarar sänkta krav också inom ambulanssjukvården.
—Det ska vara legitimerad personal, för den kliniska blicken och för den operativa erfarenheten.
Med den här modellen kommer skadad allmänhet att vårdas av poliser, menar Henrik Johansson som sedan tidigare driver frågan om att införa taktiska ambulanser i ”heta zoner”.

Sektionschefen Ulf Hallberg i Göteborg är mycket tydlig med att Socialstyrelsens undantag gäller den egna personalen och menar att den ordinarie sjukvården inte klarar att svara upp mot insatsstyrkans behov där de cirka 750 årliga uppdragen i hans område kan vara farliga, i oländiga områden och mycket brådskande.
—Jag utesluter ingenting, men i så fall krävs det en ambulans hos oss 24/7. Vi måste vara självförsörjande på sjukvård, säger han till Polistidningen.

Sjukvårdare i polisens regionala insatsstyrkor med förstärkt förmåga (f d piketenheterna)

  • Insatsstyrkorna med förstärkt förmåga finns i Stockholm, Väst och Syd.
  • Insatsstyrkan Väst håller i processutvecklingen när det gäller sjukvård för hela verksamheten.
  • Målet är att minst en sjukvårdsoperatör medverkar i varje insats.
  • Utbildningen är femton veckor och sker i samverkan med Försvarsmakten och Göteborgs universitet.
  • Praktik på akutmottagning och i ambulanssjukvården i respektive region ingår i utbildningen.
  • Årlig repetitionsutbildning på sjukhus i respektive region.
  • Socialstyrelsens beslut om läkemedelshanteringen gäller enbart de egna kollegorna i insatsstyrkorna.
  • Bland läkemedlen finns smärtstillande mediciner och vätsketerapi med inriktning mot traumaskador. Behandlingar kan ges intravenöst eller genom att man borrar in i benmärgen.
  • Detaljerna är hemliga men ”det är en läkemedelslista som gör oss inom akutambulansverksamheten gruvligt avundsjuka” kommenterar Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet.

 

Johan Wangström
frilansjournalist