Lenas ledare

Nu gör vi lönefrågan
till en valfråga

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

Arkiv

 
Polistidningen nr 1 delades ut runt 9 februari. Nästa nummer når brevlådorna 13 april. Komplett ugivningsplan finns här.

Makalös dokumentär
om osannolik historia

Publicerad 2016-01-18

Tipset Dokumentärserien Making a murderer, Netflix, 2015

Satsa tio år på att reda ut det vindlande förloppet under en 30-årig amerikansk rättsskandal och publicera via Netflix så är succén ett faktum.

Den osannolika historien om skrothandlaren Steven Avery som sitter 18 år i fängelse efter att ha dömts under korrupta former för ett brott han inte begått fascinerar.

Han hör inte till samhällets botten, men hans familj sticker ut som udda i det välordnade småstadssammanhanget. Sammanhållning, självförsörjande och envishet är deras ledord – småkriminella tendenser ett faktum.

Avery släpps efter att ha fått resning och det verkar som om allt är på  väg att ordna sig och ett jättelikt skadestånd hägrar. Men då slår rättsväsendet tillbaka med full kraft och nya anklagelser.

Efter sträcktittande är det svårt att värja sig – dels mot regissörerna Laura Ricciardis och Moira Demos makalösa skicklighet och uthållighet, dels mot en klaustrofobisk känsla av att den allsmäktiga staten i princip kan göra vad den vill med medborgarna, även i en demokrati.