ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Fler skjutvapen i kriminella miljöer

Publicerad 2016-02-03

Aktuellt Antalet vapenbrott har ökat på sistone, enligt rapporten ”Polisens användning av skjutvapen och eventuella behov av åtgärder.”

Rapporten belyser förutsättningarna för att införa elchockvapen i Sverige. I den omfattande redovisningen syns efter en nedåtgående trend en ökning från mitten av år 2013 när det gäller anmälda brott mot vapenlagen. Ökningen är cirka 15 procent till och med 2014, där diagrammet tar stopp.

Enligt Polisen och Tullverket, som utredarna hänvisar till, finns det inget som tyder på att den traditionella insmugglingen av illegala vapeninförseln har ökat under samma tid. Däremot oroas myndigheterna av den allt mer förekommande handeln på internet med skarpa vapen och vapendelar.

I underlaget slås även fast att antalet brott mot knivlagen under en längre tid gradvis har minskat, för att även där vända uppåt i mitten av 2013.

”Sammanfattningsvis finns det relativt tydliga belägg för att skjutvapen i kriminella miljöer tycks förekomma mer frekvent än tidigare” står det i rapporten.