ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Disciplinpåföljd trots pressat läge

Publicerad 2016-03-30

Aktuellt En polis som glömt sitt vapen i omklädningsrummet bör få en varning trots att händelsen inträffade i ett pressat läge. Det slog Arbetsdomstolen fast i en dom nyligen.

I slutet av 2014 beslutade PAN om att ge ett yttre befäl och avdelningschef på SPT vid Normalmspolisen en varning. Polisen hade lämnat kvar sitt tjänstevapen med ammunition på en bänk i omklädningsrummet på polishuset när han åkte hem för natten. Händelsen inträffade efter, vad som i AD-domen beskrivs som ett ”utomordentligt pressat arbetspass”, i samband med ett fotbollsderby.  Under arbetspasset hade bland annat en kollega som befälet ansvarade för skadats.

Polisförbundet lyfte ärendet till Arbetsdomstolen då man menar att polisen borde sluppit disciplinåtgärd.
– Vi ville få prövat var gränsen går för tjänsteförseelse och disciplinpåföljd utifrån att ärendet innehöll en rad förmildrande omständigheter såsom fullgörandet av ett arbetsmiljöansvar, säger Fredrik Westin, ombudsman i rättsfrågor.

Enligt Polisförbundet är ytterligare en faktor som talar mot disciplinåtgärd att vapnet glömdes innanför skalskyddet, i ett omklädningsrum enbart avsett för poliser och därmed aldrig riskerade att hamna i orätta händer. Arbetsdomstolen däremot höll inte med, utan bedömde tvärtom att det innebar ”en beaktansvärd risk för att vapnet ska hamna i orätta händer.”

Att varningen kvarstår efter AD-domen är enligt Fredrik Westin av betydelse framöver.
– För framtida bedömningar innebär domen ett förtydligande kring gränsen för disciplinpåföljd, säger han.