ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Kritik efter olagligt fotograferande

Publicerad 2016-03-02

Aktuellt JO kritiserar Skånepolisen på grund av att demonstranter fotograferats utan lagstöd. Personalen utbildas därför i det regelverk som styr fotografering.

Det var i samband med att Sverigedemokraterna höll ett torgmöte i Malmö inför EU-valet 2014 som motdemonstranter stoppades av polis. Efter många turer och åtskilliga överväganden identifierades de och fotograferades.

Enligt en ansvarig polis motiverades åtgärden av att flera av demonstranterna kändes igen från en tidigare händelse och kunde misstänkas för brott. Åtgärden anmäldes men en inledd förundersökning om tjänstefel lades ner. Polismyndigheten konstaterade emellertid att fel begåtts och att personalen därför i framtiden skulle utbildas om de rättsliga grunderna som gäller då någon ska fotograferas.

Nu fastslår JO att det krävs ett uttryckligt lagstöd för att fotografera en person under tvång. I princip får detta bara ske då någon är häktad, anhållen eller då åtgärden krävs för att utreda ett brott med fängelse i straffskalan. JO skriver vidare: ”Oavsett vilka besked som har lämnats kan jag dock konstatera att det inte fanns något lagstöd för att fotografera de aktuella personerna. Dåvarande Polismyndigheten i Skåne ska kritiseras för det inträffade”.